Peuter 13 Aug 2019 Paulien

4 redenen om de driftbui van je peuter niet te negeren

De een heeft het wat vaker en heftiger dan de ander. Soms weet je niet hoe je het moet oplossen, maar een ding is zeker: een driftbui van je peuter bestraffen of negeren is nooit een goed idee.

1. Peuters kunnen het niet helpen dat ze een driftbui hebben

Peuters hebben woedeaanvallen om een eenvoudige reden: hun hersenen zijn nog niet volwassen. Daardoor kunnen ze nog niet dezelfde emoties tonen als volwassenen. Een peuter met een driftbui heeft dan ook niet de intentie om stout te zijn. Hij worstelt gewoon met grote gevoelens en onderontwikkelde communicatievaardigheden.

Als volwassene zou het belachelijk zijn om in een driftbui uit te barsten omdat je rode sokken in plaats van blauwe wilt. Maar voor een peuter zijn dat soort dingen wel belangrijk. Conclusie: het is niet omdat het voor ons no big deal is, dat het voor je peuter ook zo is.

driftbui van je peuter

2. Peuters voelen zich net zo slecht over een woedeaanval als jij

Elke moeder weet dat het lastig is om een peuter met een woedeaanval tot bedaren te brengen. Het voelt vaak alsof je peuter met opzet kwaad wordt, om jou uit te dagen. Het liefst midden in het gangpad van de supermarkt. Je voelt je beschaamd, boos en hulpeloos wanneer dat gebeurt. Maar vergeet niet: een peuter voelt zich net zo! Anders zou hij niet zo boos zijn. Het is dus afzien voor jullie allebei.

3. Peuters kunnen zichzelf niet kalmeren

Volwassenen kunnen zichzelf kalmeren (de een al beter dan de ander). Peuters kunnen dat niet. Daarom hebben ze jouw hulp nodig. Knuffels, geduld en steun zijn daarbij uitermate belangrijk. Als je peuters laat ‘afkoelen’ op de naughty-chair of ‘in de hoek’, werkt dat alleen maar averechts. Kinderen denken niet na over wat ze verkeerd gedaan hebben, of hoe ze zich de volgende keer beter kunnen gedragen. Uiteindelijk worden ze rustig omdat ze óf uitgeput zijn, óf erachter komen dat je pas weer lief tegen ze doet als zij niet meer huilen.

driftbui van je peuter

4. Peuters krijgen een driftbui omdat ze je aandacht willen

Wist je dat die driftbui van je peuter vaak gewoon een schreeuw om aandacht is? Er komt een concurrent – eh, een broertje of zusje bedoelen we natuurlijk – bij. Of je peuter moet naar de onthaalmoeder, omdat mama weer gaat werken. Eigenlijk best logisch.

Stel je voor: je man komt vanavond thuis en zegt: ‘Dag schat, dit is mijn nieuwe vriendin. Zij komt bij ons wonen. Ik hou heel veel van haar. Ik hou net zo veel van haar als van jou, en na een tijdje zul jij haar ook héél leuk vinden.’ Klinkt belachelijk, niet? Dit is precies wat een peuter doormaakt wanneer er plots nog een baby in huis is. De enige manier om hier mee om te gaan, is veel met je peuter te praten – ook tijdens zo’n driftbui. Je zou méér moeten praten, niet minder. En die driftbui van je peuter dus zeker niet negeren of bestraffen.

Lees ook: 5 simpele spelletjes om je peuter beter te doen luisteren

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
4 redenen om de driftbui van je peuter niet te negeren
Sluiten