Mama & papa 28 May 2019 Paulien

Ongelooflijk: 15 dieren die een jaar of langer zwanger zijn

Rond maand negen ben je wel absoluut klaar met die bolle buik. Geen dag langer moet het duren want dat geval zit enorm in de weg (en dan zwijgen we nog over al die kwaaltjes). Kan je je inbeelden dat sommige dieren een jaar met hun kleintje in de buik rond moeten lopen? Sommige zijn zelfs meer dan een jaar zwanger. Heeft de mens even geluk!

1. Paard

Deze majestueuze dieren moeten maar liefst twaalf maanden rondlopen met hun veulen in de buik. Blijkbaar gebeurt het vaker dat hun kleintje te vroeg geboren worden, dus met een beetje geluk zijn ze er na elf maanden al klaar mee.

2. Lama

Ook deze spuwende gekkerd moet een jaartje verzwaard rondlopen voor ze terug kan rondhuppelen. De jongen van een lama wegen doorgaans tussen de 18 en de 26 kilo, dus je kan je inbeelden dat dat geen pretje is.

3. Dolfijn

Ook dit zoogdier zwemt een jaar rond met een jong in haar buik. Maar daardoor zijn ze niet minder elegant. Misschien wel een beetje onhandiger.

4. Zadelrob

Kan het nog schattiger? Op deze witte pluizenbol zouden wij ook zonder probleem een jaar wachten.

5. Lamantijnen

Qua schattigheid kunnen deze zeekoeien ook wel tellen. Ze zijn één van de grootste zoogdieren die in het water leven en dobberen dus ook een goed jaar rond met een baby in hun buik.

6. Tapir

Mama-tapir heeft een draagtijd van 13 maanden. Maar zeg nu zelf, zo’n schattig kalfje is het wachten meer dan waard. Je zou het misschien niet zeggen, maar de tapir loopt sneller dan een poema. Zo heb je ook weer wat bijgeleerd.

7. Zebra

Zebra’s lopen net iets langer met hun veulen in de buik rond dan hun paardenzussen: na 13 maanden ziet hun kleintje pas het daglicht. En als je zo lang moet wachten op je kleine schat, dan heeft die waarschijnlijk al vanaf de geboorte een streepje voor. Snap je?

8. Kameel

Als jij een kameel was en je was 14 maanden zwanger en moest dan ook nog eens toeristen rondzeulen van piramide naar piramide, dan zou je die rotzak ook snel van je afgooien.

9. Potvis

Gelukkig is de potvis het al gewoon om wat extra kilootjes mee te zeulen, want ze is maar liefst 14 tot 16 maanden zwanger. Potvissen zijn zoogdieren dus geven ze melk aan hun kleintjes. Ze zogen hun kalf tot wel 13(!) jaar.

10. Walrus

Het is een vast ritueel onder walrussen dat wanneer de draagtijd van 15 maanden volbracht is, de vaders saxofoon spelen om het kleintje te verwelkomen. Ieder zijn taak.

11. Giraf

Deze giraf denkt: “Was ik maar een hamster, dan was ik maar 16 dagen drachtig in plaats van 16 maanden.”

12. Neushoorn

Afhankelijk van de soort is een neushoorn 15 tot 18 maanden zwanger. Vele soorten zijn bedreigd, dus wij kunnen deze sterke moeders alleen maar aanmoedigen om die 15 maanden vol te houden.

13. Orka

Orka’s doen er nog een schepje bovenop en zijn gemiddeld 17 tot 18 maanden zwanger. Dat is 1,5 jaar. Respect.

14. Olifant

Feestje! Want de zwangerschap zit erop. Als jij zwanger zou geraken op hetzelfde moment als een olifant, is jouw kindje al meer dan een jaar oud voor de olifant nog maar bevallen is. Mama-olifant is immers een stevige 22 maanden drachtig.

15. Haai

Haaien zijn enorm lang zwanger. De gemiddelde draagtijd ligt rond de twee jaar! Maar er is een bepaalde soort haai, de franjehaai, die maar liefst 3,5 jaar zwanger is. Niet makkelijk voor mommy shark (dududududu).

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Ongelooflijk: 15 dieren die een jaar of langer zwanger zijn
Sluiten