Extern 12 Dec 2019 Paulien

Diana’s zoon Lennert kreeg op 9-jarige leeftijd de diagnose kanker

In aanloop naar de Warmste Week stellen wij je graag voor aan enkele vzw’s. Vandaag delen we het verhaal van Diana en haar zoon Lennert, die op 9-jarige leeftijd te horen kreeg dat hij kanker had. Zij vonden onder andere steun bij vzw Tuki.

Kun je kort het verhaal van je zoon Lennert vertellen?

“Op 24 april 2018 kregen wij te horen dat Lennert een kwaadaardig gezwel had aan zijn rechter oog. Dat heet in medische termen een Embryonaal Rhabdomyosarcoma. Vanaf dat moment zaten we in een rollercoaster van emoties en ongeloof.

Hij heeft negen chemo’s en vijfentwintig bestralingen gekregen.Voor die bestralingen moesten we zes weken naar Essen in Duitsland omdat ze daar protontherapie konden doen.

“Lennert bleef altijd positief, buiten het feit dat hij niet meer mocht voetballen.”

Dit is minder gevaarlijk dan de bestralingen die ze ons hier in België konden aanbieden. Ondertussen zijn ze dit toestel voor protontherapie ook in Leuven aan het bouwen, maar wij moesten dus nog helemaal tot in Duitsland.”

Hoe voelden jullie je toen jullie de diagnose voor het eerst kregen?

“Wij waren in eerste instantie vol ongeloof. Maar we realiseerden ons al snel dat we ons hierover moesten zetten en positief moesten blijven denken voor onszelf en voor Lennert. Dat was zeker niet altijd even gemakkelijk. ”

Hoe reageerde Lennert?

“Lennert wist in het begin vooral niet goed wat hem te wachten stond. Maar hij bleef wel altijd positief, buiten het feit dat hij niet meer mocht voetballen. Dat was voor hem echt een hel.

Dat we naar Essen moesten viel in minder goede aard. Naar een land trekken waar hij de dokters en de mensen niet verstond: deze periode wilt hij zo snel mogelijk vergeten. Als we nu over Duitsland praten, merk je nog steeds dat hij er ongemakkelijk van wordt.”

Wat was voor jullie het mooiste moment?

“Na helse en onzekere maanden kregen we in november 2018 de melding dat alles in orde was. De chemo’s en bestralingen hadden hun ding gedaan. Dat is een dag die we nooit zullen vergeten. Voor Lennert was deze dag nog belangrijker want hij mocht terug gaan voetballen. Iets wat hij maanden niet had mogen doen.”

“Ik had niet verwacht dat Lennert zo een sterk kind was. Hij was na de chemo altijd enkele dagen ziek, maar de andere dagen is hij steeds naar school geweest.”

Aan wie heb je tijdens die periode het meest gehad?

“We hebben eigenlijk van iedereen veel steun gehad, zowel van de professoren, verpleegkundigen, psychologen als familie, vrienden en collega’s. Ook hebben we veel gehad aan vzw Tuki.

Zij hebben gezorgd voor ons verblijf in Essen. Zonder hen wist ik niet hoe ik een verblijf kon regelen. Wij dachten zelf aan een hotel of heen en weer rijden, wat niet aangeraden werd.

VZW Tuki zorgde ervoor dat we er een appartement konden huren voor de periode van 6 weken en dit aan een redelijke prijs. Indien we vragen of problemen hadden, konden we hen steeds contacteren voor hulp.”

Wat had je niet verwacht?

“Ik had niet verwacht dat Lennert zo een sterk kind was. Hij was na de chemo altijd enkele dagen ziek, maar de andere dagen is hij steeds naar school geweest. Hij had op het einde van het schooljaar nog een mooi resultaat zodat hij over mocht naar het volgend jaar.”

“Wanneer je in deze situatie terecht komt, sta je meteen terug met de voetjes op de grond en ben je blij dat er verschillende vzw’s zijn die je zo goed begeleiden.”

Wil je nog iemand bedanken?

“Na deze hoop ellende kregen we van Make-a-wish een leuke verassing. Lennert’s droom was om een voetbalwedstrijd van Juventus te kunnen zien. Daar speelt zijn grote idool Ronaldo. En dus mochten we met het vliegtuig – voor Lennert de eerste keer vliegen – naar Italië om een wedstrijd te kijken. Helaas speelde Ronaldo die match niet mee.

Wanneer je in deze situatie terecht komt, sta je meteen terug met de voetjes op de grond en ben je blij dat er verschillende vzw’s zijn die je zo goed begeleiden en er altijd voor je zijn. Hierbij wil ik dan ook VZW Tuki, vzw Kleine Prins en Make-a-wish bedanken. Ik hoop dat er veel initiatieven zijn bij de warmste week die deze vzw’s in de bloemetjes zetten zodat zij veel centjes mogen ontvangen voor al het werk dat zij doen.”

Wil jij vzw Tuki steunen? Op de website van de Warmste week vind je alle acties die ze organiseren tijdens de Warmste Week.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Diana’s zoon Lennert kreeg op 9-jarige leeftijd de diagnose kanker
Sluiten