Peuter 23 May 2019 Paulien

Zo herken je de eerste tekenen van diabetes bij kinderen

Je hoort het voortaan vaker, diabetes bij jonge kinderen. Maar wat betekent dat nu precies? En hoe kan je zien of jouw kleintje diabetes heeft? Wij lijsten de eerste symptomen van diabetes voor je op.

Wat is diabetes?

Diabetes type 1 is één van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Hierbij wordt onvoldoende insuline aangemaakt door een stoornis van de insuline producerende cellen van de alvleesklier of pancreas. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal op jongere leeftijd (vóór 40 jaar). Type 1 diabetes ontwikkelt zich meestal over een korte periode. De bloedsuikerwaarden verhogen snel en dan volgen al snel de klachten.

Het is enorm belangrijk dat een kind zo snel mogelijk een aangepaste behandeling krijgt. De eerste tekenen kunnen op elke leeftijd de kop opsteken, ook bij peuters en kleuters. De symptomen zijn voor kinderen en volwassenen hetzelfde. De tekenen van diabetes zijn meestal vrij duidelijk. Het komt erop aan ze tijdig te herkennen en ze vooral niet te onderschatten. Bij de dokter kan je de bloedsuikerspiegel van je kleintje laten onderzoeken en aan de hand daarvan kan de diagnose bevestigd worden.

Eerste symptomen van diabetes

Als de volgende symptomen van toepassing zijn op jouw kindje, kan je best even naar de arts gaan voor een bloedonderzoek. Deze symptomen kunnen de eerste tekenen van diabetes zijn. Let wel dat de symptomen van diabetes voor iedereen anders zijn en dus ook kunnen verschillen qua intensiteit. Maak je dus geen onnodige zorgen!

  • Vaak en veel moeten plassen
  • Intense dorst hebben en ook ’s nachts veel drinken
  • Buitenmaats veel drinken
  • Vermageren zonder dat daar een duidelijke reden voor is
  • Heel vaak oververmoeid zijn zonder verklaring

Alarmerende symptomen van diabetes

De volgende symptomen kunnen een teken zijn dat de diabetes al veel langer aanwezig is. Een afspraak maken bij de arts is dus zeker aangeraden.

  • trage wondgenezing
  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Kriebelingen of verminderde gevoeligheid in de voeten
  • Herhaalde of moeilijk te behandelen urine- en huidinfecties

 

Lees ook: Waarom ik geen borstvoeding heb gegeven

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo herken je de eerste tekenen van diabetes bij kinderen
Sluiten