Peuter 30 Aug 2021 Sofie Van Rossom

De traantjes aan de schoolpoort: afscheid nemen binnen een afgestemde opvoeding

“‘Afscheid houd je best zo kort mogelijk’ hoor je wel eens. Kort voor wie? Voor jou? Of voor je kind? En waarom eigenlijk? Heeft het te maken met korte pijn, zoals een pleister die je wegtrekt?” Volgens orthopedagoge Tine Seghers hoeft afscheid nemen aan de schoolpoort geen pijnlijke gebeurtenis te zijn. Hieronder enkele tips van Tine die de pijn kunnen verzachten.

  • Kinderen die voor het eerst naar school gaan, voelen zich vast in het begin nog wat onwennig. De speelplaats is nieuw, de andere kinderen, de leerkrachten. Dit kan een gevoel van onveiligheid geven. Ga voor de eerste schooldag al eens een kijkje nemen. Misschien houdt de school van je kind wel een openklasdag? Boekjes met het thema voor het eerst naar school kunnen je kind ook voorbereiden op deze grote stap.

  • Jonge kinderen hebben veel nood aan een vertrouwde zorgfiguur. Het is dus niet ongewoon dat ze hun mama of papa missen als ze op school zijn. Je kan de afstand tussen school en thuis kleiner maken via een symbool. Misschien mag er wel een knuffeltje van thuis mee in de rugzak? Of maak een armbandje dat jullie allebei aanhebben. Verzin gerust iets wat voor jullie thuis past.

  • Sta ook stil bij je eigen noden. Heb jij er vertrouwen in dat je kind goed opgevangen zal worden? Indien niet, bespreek je bezorgdheden met de betrokken leerkracht. Kinderen voelen onwennigheid bij ouders heel goed aan en nemen dit gemakkelijk over.

  • Hoe dan ook, een eerste schooldag blijft voor veel kinderen een grote stap. Deze spanning kan zich ontladen via huilen of via ‘lastig’ gedrag op het einde van de schooldag. Gevoelens hoeven niet verstopt te worden, probeer dan ook uitspraken zoals “tranen weg en flink zijn” te vermijden. Erken de gevoelens van je kind door bijvoorbeeld te zeggen “wat een groot verdriet” of “ik zie dat je het spannend vindt”.

  • Blijf indien mogelijk nabij en neem de tijd die jullie als gezin nodig hebben. Het getuigt van vertrouwen in je kind als je hem de kans geeft om zelf te beslissen wanneer hij de schoolpoort binnen stapt. Heb je de tijd niet, ga dan samen naar een leerkracht die jouw zorg kan overnemen. Herhaal ook de afspraken die jullie rond het symbool gemaakt hebben.

  • Last but not least, er is altijd een kans om je opnieuw te verbinden met je kind, mocht de eerste schooldag toch niet zijn verlopen zoals je had gehoopt. 

Lees ook:
Hoe ga je best om met uitdagend gedrag van je peuter?
Tips en inspiratie voor de brooddoos van je peuter of kleuter
Wat als je kindje na school in slaap valt?
Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De traantjes aan de schoolpoort: afscheid nemen binnen een afgestemde opvoeding
Sluiten