COLUMN. De plusmama aan de schoolpoort

Vóór mijn plusdochter mijn leven overhoop kwam zetten, had ik een duidelijk beeld van hoe mijn leven als mama er zou uitzien. Ik zag al voor me hoe trots ik zou zijn bij het eerste tandje en droomde hoe ik een traantje zou wegpinken op de eerste schooldag. De uitweiding over de briljante schoolcarrière van mijn kind zal ik je besparen, maar wat mij betreft werd elk oudercontact iets om naar uit te kijken.

Toen ik de dochter van mijn vriend ontmoette, waren dat eerste tandje en de allereerste schooldag al gepasseerd. Gelukkig zit een kinderbestaan vol momenten om te vieren, en wie zegt dat een pluskind ook geen briljante schoolcarrière kan hebben? Ik keek er dus nog steeds buitenproportioneel hard naar uit om naar het oudercontact te gaan en de juf of meester de loftrompet te horen afsteken over goeie punten en hoe lief dat kind toch is.

En toch ben ik nog nooit verder gekomen dan de schoolpoort. Als het oudercontact is, gaan haar mama en papa met de juf praten en blijf ik thuis, omdat er ook zonder mijn aanwezigheid genoeg wrevel is tussen hen. Dat het goed gaat op school hoor ik van papa en lees ik op het rapport. En zo leerde ik op kleinere schaal te vieren dat ik deel mag uitmaken van haar leven.

Kippenvel en tranen

Een plotwending kwam er onlangs, in volle coronacrisis. Op een middag in de laatste schoolweek kreeg ik een linkje via WhatsApp doorgestuurd. “Het start om 13.30” stond erbij. Ik had geen idee waarom ik midden op de dag een YouTubefilmpje moest bekijken van mijn lief, maar toen ik op de link klikte, bleek het de livestream van de eindejaarceremonie op school te zijn. En zo volgde ik via het schermpje van mijn smartphone voor het eerst een schoolactiviteit. Met kippenvel op mijn armen en tranen in mijn ogen. Het voelde alsof ik eindelijk echt deel mocht uitmaken van het schoolleven van mijn kind. Haperende PowerPoint, hakkelende leerlingetjes en muziekintermezzo’s die net iets te laat starten… Precies zoals ik me het had voorgesteld.

Elke (29) droomde van een kind en kreeg er een … van iemand anders. Op Minimi vertelt ze maandelijks over haar ervaringen als plusmama. 

Lees ook:
COLUMN. Ik kreeg een kind… van iemand anders
COLUMN. Zou ze me wel leuk vinden?
COLUMN. Het gaat meer over de ‘plus’ dan over de ‘mama’

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
COLUMN. De plusmama aan de schoolpoort
Sluiten