Baby 30 May 2019 Paulien

4 tips om de pijn van nieuwe tandjes te verzachten

Tandjes die zitten te duwen om erdoor te komen, daar wordt een baby niet bepaald vrolijk van. Gelukkig bestaan er een aantal middeltjes om de pijn van nieuwe tandjes te verzachten. 

Bijtring

Een bijtring is veilig voor een baby. Je kleine hartendief kan er zonder verstikkingsgevaar op kauwen. Zo’n bijtring verlicht de pijn en leidt de baby ook meteen wat af. Je kunt de bijtring vooraf koelen in de frigo, dat kalmeert het tandvlees, maar vries hem zeker niet in want dat zou het tandvlees van je baby kunnen beschadigen. En bind hem niet aan een touwtje rond de nek van je baby.

Tandengel

Bij baby’s van vier maanden en ouder kan je het pijnlijke tandvlees ook inwrijven met een suikervrije tandengel die verkrijgbaar is bij de apotheek. Vaak bevat die een milde, verdovende substantie die lokaal inwerkt en de pijn onmiddellijk verlicht. Soms bevat de gel ook een ontsmettend ingrediënt dat een huidinfectie van het beschadigde tandvlees voorkomt. Lekker handig!

Rauwe groente en fruit

Een van de signalen van doorbrekende tandjes is dat je baby begint te bijten op alles wat hij in handen krijgt. Vanaf de leeftijd van zes maanden mag je je baby gezonde bijtobjecten geven zoals stukjes harde rauwe groente (wortel bijvoorbeeld) of fruit. Dat kan uiteraard enkel onder toezicht. Blijf dus altijd in de buurt van je baby zodat hij zich niet kan verslikken.

Medicatie

Als je baby er erg onder lijdt en lichte koorts heeft, vraag je beter advies aan je arts. Die kan een medicijn voorschrijven op basis van paracetamol of ibuprofen.

Lees ook: Tandenpoetsen met je peuter

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
4 tips om de pijn van nieuwe tandjes te verzachten
Sluiten