Baby 30 May 2019 Paulien

5 tips om de pijn van nieuwe tandjes te verzachten

Tandjes die zitten te duwen om erdoor te komen, daar wordt een baby niet bepaald vrolijk van. Gelukkig bestaan er een aantal middeltjes om de pijn van nieuwe tandjes te verzachten. 

Bijtring

Een bijtring is veilig voor een baby. Je kleine hartendief kan er zonder verstikkingsgevaar op kauwen. Zo’n bijtring verlicht de pijn en leidt de baby ook meteen wat af. Je kunt de bijtring vooraf koelen in de frigo, dat kalmeert het tandvlees, maar vries hem zeker niet in want dat zou het tandvlees van je baby kunnen beschadigen. En bind hem niet aan een touwtje rond de nek van je baby.

Masseren

Masseer het tandvlees voorzichtig met je vinger, maar ga dan wel eerst je handen wassen. Een vingertandenborstel, waar jij je vinger insteekt, kan ook handig zijn. Die heb je binnenkort toch nodig als je de tandjes poetst. 

Tandgel

Bij baby’s van vier maanden en ouder kan je het pijnlijke tandvlees ook inwrijven met een suikervrije tandgel (Teejel) die verkrijgbaar is bij de apotheek. Vaak bevat die een milde, verdovende substantie die lokaal inwerkt en de pijn onmiddellijk verlicht. Soms bevat de gel ook een ontsmettend ingrediënt dat een huidinfectie van het beschadigde tandvlees voorkomt. 

Rauwe groente en fruit

Een van de signalen van doorbrekende tandjes is dat je baby begint te bijten op alles wat hij in handen krijgt. Vanaf de leeftijd van zes maanden mag je je baby gezonde bijtobjecten geven zoals stukjes rauwe groente of fruit (Rapley). Dat kan uiteraard enkel onder toezicht. Blijf dus altijd in de buurt van je baby zodat hij zich niet kan verslikken.

Medicatie

Als je baby er erg onder lijdt en lichte koorts heeft, kan je eventueel wat paracetamol geven. Hou je wel aan de aanbevolen dosis.

Lees ook:
Tandenpoetsen met je peuter
Getuigenis: “Starten met vast voeding bleek moeilijker dan verwacht”
Dit is het basiscvaccinatieschema voor je kindje
Koorts meten, dat doe je best zo

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 tips om de pijn van nieuwe tandjes te verzachten
Sluiten