Peuter 29 Oct 2019 Paulien

Waarom de nee-fase van een peuter onvermijdelijk is

Op een gegeven moment lijkt het alsof ‘nee’ het enige woord is dat je peuter kent. Nee, hij wil niet dat T-shirt met dino’s aantrekken. Nee, hij wil niet op de achterbank van de auto. Nee, nee, en nog maar eens nee. Susanne Denham, een Amerikaanse professor in de psychologie, legt uit dat die fase wetenschappelijk verklaarbaar is. 

Peuterweigering

De wetenschappelijke naam voor de fascinatie van je kindje voor het woord ‘nee’ is ‘peuterweigering’, aldus ontwikkelingspsychologe Susanne Denham in een interview met Baby Center. Ze zijn zo dol op het woord simpelweg omdat het voor hen een nieuwe ervaring is om tegen de wil van mama en papa in te gaan. Ze voelen zich voor het eerst echt onafhankelijk en gebruiken ‘nee’ zo vaak mogelijk gewoonweg omdat ze het kúnnen.

Nee-fase

De nee-fase begint bij kinderen zodra ouders ermee beginnen. Tussen de 8 en 12 maanden gaan baby’s steeds ondeugendere dingen doen (dat moeten we je vast niet uitleggen) en gebruiken ouders zelf vaker ‘nee’. Volgens Denham leert je kindje door de toon van je stem dat ‘nee’ iets heel anders betekent dan bijvoorbeeld ‘ik hou van je’. Daardoor zal je kleintje beteuterd omkijken wanneer jij ‘nee’ zegt wanneer ie op het punt staat het keukenkastje met zijn petieterige vingertjes open te trekken.

Maar de werkelijke betekenis van het woord begrijpen ze dan nog niet. Dat komt pas wanneer ze tussen de 12 en 24 maanden zijn. En ja, dan breekt de nee-fase los.

Keuzes

Als je ten einde raad bent met dat constante ge-nee van je kind, is het goed om hem te laten kiezen. In plaats van iets te vragen als: ‘Wil je dit shirt vandaag dragen?’, vraag je gewoon ‘Wil je het Moana-shirt of het Frozen-shirt vandaag dragen?” Daarop kunnen kinderen niet ‘nee’ antwoorden: het is a of b.

Stop zelf met ‘nee’

Het woord ‘nee’ gebruiken om je kind iets af te leren is een natuurlijk reflex. Het is nu eenmaal de makkelijkste manier om je kind te tonen wat wel en niet mag. Maar als jij het vaak gebruikt, neemt je kind dat over. Gebruik jij het minder vaak, dan is de kans groot dat je kind het ook minder zal gebruiken.

En als je denkt dat de nee-fase nooit op zal houden, bedenk dan: je baby voelt zich er krachtig en zelfverzekerd door. En die fase gaat echt wel weer voorbij. Tot de puberteit aanbreekt natuurlijk …

Lees ook:
Stoppen met tutje? ‘Denk als je peuter/kleuter’
7 dingen waarmee je peuter liever speelt dan met speelgoed
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom de nee-fase van een peuter onvermijdelijk is
Sluiten