De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat?

Meestal klemt de gynaecoloog de navelstreng 15 à 30 seconden na de bevalling af, waarop de partner, zoals de traditie het voorschrijft, die zelf kan doorknippen indien gewenst. Meer ouders kiezen er nu voor om iets langer te wachten en de navelstreng eerst te laten uitkloppen.

De navelstreng laten uitkloppen, wat is dat?

De eerste minuten na de geboorte stroomt er nog steeds bloed van de placenta via de navelstreng naar de baby. ‘Laten uitkloppen’ wil zeggen dat je wacht met het afklemmen en knippen van de navelstreng tot de circulatie is gestopt en er dus in de navelstreng geen hartslag meer voelbaar is. Meestal duurt dat 2 à 3 minuten.

Wat is het verschil met een lotusbevalling?

Bij een lotusbevalling of lotusgeboorte wordt de placenta (moederkoek) na de geboorte gepekeld en bij de baby gelegd tot hij samen met de navelstreng vanzelf afsterft. Dat kan drie tot tien dagen duren. Het idee achter de lotusbevalling is dat de overgang van baarmoeder naar ‘buiten’ minder drastisch verloopt. Lotusbaby’s zouden minder ziek zijn, al vergroot de afstervende placenta wel de kans op infecties. De navelstreng laten uitkloppen vooraleer die wordt doorgeknipt, wordt ook weleens een halve lotusgeboorte genoemd.

Wat zijn de voordelen?

Zolang in de navelstreng nog pulsaties voelbaar zijn, krijgt de baby stamcellen en belangrijke voedingsstoffen mee. Zo biedt de placenta-transfusie voldoende ijzerreserves voor de eerste 6-8 levensmaanden en verkleint het de kans op een ijzertekort in afwachting van ijzerrijke hapjes. Vooral in de eerste twee levensjaren is ijzer belangrijk, omdat we in die jaren fel groeien. Kinderen met een ijzertekort hebben bovendien een grotere kans op een vertraagde psychomotorische ontwikkeling en scoren ook iets minder in tests rond taalvaardigheid, motorische vaardigheden en coördinatie.

Vroeger dacht men dat het snel doorknippen van de navelstreng postnatale bloedingen – waarbij de mama meer dan 500 ml bloed verliest binnen de 24 uur na de bevalling – kon voorkomen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Vroeg of laat ‘afnavelen’ beïnvloedt het risico op een postnatale bloeding niet.

Wat zijn de nadelen?

Via de placenta krijgt je kindje niet alleen voedingsstoffen maar ook afvalstoffen mee. Een van die stoffen is bilirubine, iets wat de lever van je baby belast en geelzucht kan veroorzaken. Vooral bij lotusgeboortes lopen baby’s risico op geelzucht, al schrijven sommige onderzoekers dat dat kan voorkomen worden door een baby friendly-beleid, wat inhoudt dat de newborn binnen het uur na de geboorte een uur huid-op-huidcontact krijgt en ook snel aan de borst wordt gelegd. Zo komt de borstvoeding snel op gang, waardoor je baby toch genoeg vocht binnenkrijgt om de leverwaarden op peil te houden.

Hoewel de voordelen van het uitkloppen bewezen zijn, is er nauwelijks een effect merkbaar voor kindjes met een goede apgarscore. De navelstreng pas na een vijftal minuten afklemmen en doorknippen zou vooral vruchten afwerpen in minder ontwikkelde landen, waar minder ijzerrijk voedsel te vinden is en waar kinderen dus een groter risico lopen op bloedarmoede.

Als je ervoor kiest om de navelstreng te laten uitkloppen, is het doneren van navelstrengbloed helaas niet meer mogelijk.

Wat is het verschil met het melken van de navelstreng?

Het melken of strippen van de navelstreng houdt in dat de verloskundige net na de bevalling het bloed vanuit de placenta via de navelstreng naar de pasgeborene gaat ‘pompen’, wat de placenta-transfusie versnelt en de navelstreng al sneller kan worden doorgeknipt. Die handeling is vooral interessant als de gynaecoloog geen tijd wil verliezen, bijvoorbeeld bij een postpartumbloeding of als de baby in nood is. Bij extreem premature baby’s die geboren zijn tussen 23 en 27 weken zwangerschap wordt het wel ten sterkste afgeraden, aangezien het pompen ervoor kan zorgen dat de kleine bloedvaten in de hersenen barsten, wat fataal kan zijn.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over vaginal seeding
De impact van een keizersnede op de darmpjes van de baby
Hoe verloopt een epidurale verdoving of ruggenprik?
Wat is een stuitligging en is het gevaarlijk?
10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten
Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding?

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl
http://www.umbilical-cord.com
https://edition.cnn.com
https://www.gezondheid.be
https://apps.who.int
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.researchgate.net
https://www.webmd.com

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat?
Sluiten