De impact van een tutje op het gebit van je kindje

unsplash_tut_gebit_tanden_2023.jpg

dossier

Kan een tutje de groei en de stand van het gebit beïnvloeden, waardoor je kindje bijvoorbeeld een open beet krijgt en gaat lispelen? En heb je meer kans op een ‘open beet’ met ronde tutjes in vergelijking met platte spenen? We vroegen het aan logopediste Bregje Hoogmartens. 


Heb je meer kans op een ‘open beet’ met ronde tutjes (in vergelijking met platte spenen)?

"Benamingen als een "orthodontische speen" doen vermoeden dat er speentjes zijn die minder nadelig zijn of "beter" zijn, maar dat is niet zo. Alles wat een goede tongpositie in rust verhindert (tegen het gehemelte dus), kan nadelig zijn voor de orofaciale groei. Deze benamingen hebben enkel commerciële doeleinden. Het is wel zo dat we zien dat sommige kinderen een bepaalde voorkeur hebben voor een platte of bolle speen. Vaak heeft dit te maken met de vorm van hun mondje, de functionaliteit van hun tong en het al dan niet aanwezig zijn van een hoog verhemelte en/of een te kort tongriempje. Met andere woorden de voorkeur voor een bepaalde speen is in sommige gevallen een indicator voor afwijkend mondgedrag." 

Lees ook: Wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen of af te bouwen?

Wat zijn de (mogelijke) gevolgen van zo’n open beet?

"Wanneer een kind een open beet heeft, bestaat het risico dat een infantiel slikpatroon in stand wordt gehouden. Daarbij beweegt de tong tijdens het slikken naar voren (tussen de tanden) in plaats van naar boven richting het gehemelte en zo ontstaat er een tongpersgewoonte. Hierdoor wordt er te veel kracht op de tanden gezet, waardoor deze in dezelfde positie of nog verder uit elkaar gaan staan. Ook wanneer het tutje niet in de mond zit, hangt de mond gewoonlijk open en verslappen de spieren. Dit noemen we open mondgedrag. Hierdoor kunnen de lippen onvoldoende druk uitoefenen op de tanden waardoor deze naar voren gaan staan. In beide gevallen spreken we dan van een malocclusie (respectievelijk een verticale en/of horizontale open beet)."


Lees ook: Slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams over tutjes en duimen

Gaat de open beet automatisch weg als je het tutje wegneemt en vermindert het lispelen dan ook?


"Hoe vroeger de tong de mogelijkheid krijgt om zijn natuurlijke rustpositie aan te nemen, hoe groter de kans dat de open beet zich nog kan herstellen voor de eerste tandenwissel. Een logopedist met specialisatie in oromyofunctione therapie (OMFT) kan je ondersteunen. OMFT is erop gericht het evenwicht tussen de verschillende orofaciale spieren te herstellen en het afwijkend mondgedrag, zoals open mondgedrag en tongpersen, af te leren. Daarnaast wordt er gestreefd naar een neusademhaling met gesloten lippen."

Lees ook: Stoppen met tutje? 'Denk als je peuter/kleuter'

Zijn er dingen die je als ouder kan doen om de kans op zo’n open beet te verkleinen, of het lispelen te verminderen?

"Leer je kind om met de mond toe en met de tong tegen het gehemelte te slapen. (zie filmpje hieronder, red.) Valt je kind in slaap met de speen in de mond, verwijder die dan en sluit de lippen als ze open blijven staan. Geef een lichte druk op de mondbodem (het zachte gedeelte achter de kin), zodat je de tong richting het gehemelte duwt. Hoe meer je dit doet, hoe groter de kans dat de tong zijn natuurlijke rustpositie tegen het gehemelte inneemt."


Lees ook: Afgestemd opvoeden: tut of geen tut?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram