De impact van borstvoeding op je seksleven

Dat de seksdrive bij ouders van kleine kindjes even op een laag pitje staat, is niet abnormaal, maar ook borstvoeding geven heeft bij veel koppels een impact op het seksleven. In onze denkwereld zijn borsten ofwel erotisch, ofwel dienen ze om kindjes te voeden. Die twee functies tezamen zien, is moeilijk, waardoor seks sneller achterwege wordt gelaten. En dan is er nog het fysieke aspect, want de hormonen die vrijkomen, maken het er niet makkelijker op. Seksuologe Vanessa Muyldermans geeft een woordje uitleg… én praktische tips om ook in deze periode van elkaars lichaam te kunnen genieten.

Vaginale droogte

Tijdens de borstvoedingsperiode stijgt de hoeveelheid prolactine in het bloed. Dit hormoon gaat de melkproductie stimuleren en de vruchtbaarheid verminderen, en zet het oestrogeen– en progesteronniveau op een laag pitje. Oestrogeen houdt normaal de vaginawand vochtig en elastisch, daarom voelt je vagina dus droog aan. Vrijen kan zelfs pijn doen, wat natuurlijk nefast is voor jouw seksdrive. Het geeft je partner ook het gevoel dat je je niet meer aangetrokken voelt, en daarom voelen ze zich soms zelfs buitengesloten uit de nieuwe liaison tussen moeder en baby.

  • Zolang je borstvoeding geeft, kan je best glijmiddel gebruiken tijdens de seks. Dat heeft niks te maken met liefde of zin, maar met een verandering in de hormoonhuishouding. Na de borstvoedingsperiode herstelt dit evenwicht zich opnieuw.
  • Als vrijen te veel pijn doet, kan je beter stoppen en enkele dagen later nog eens proberen. Geef jouw lichaam wat tijd.

Tepels die melk lekken

Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt er tijdens de borstvoeding voor dat de spiertjes rondom de melkklieren samentrekken en zo de moedermelk naar buiten kan stromen. Dat noemen we de toeschietreflex. Het oxytocine-niveau gaat echter ook stijgen als we vrijen, waardoor bij mama’s die borstvoeding geven tijdens de seks weleens wat melk uit de tepels druppelt… of spuit. Het ene koppel kan erom lachen, maar bij andere koppels is het een echte stoorfactor. De mama in kwestie kan zich niet meer ontspannen, waardoor ze niet alleen frigide wordt, maar ook de toeschietreflex wordt afgeremd.

  • Een bh of een topje aanhouden tijdens de seks kan hierbij helpen. Én erover praten. Misschien kunnen jullie er samen grapjes over maken? Samen lachen werkt verbindend en kalmerend en wekt vertrouwen.

Een oververmoeide mama

Moedermelk bevat cholecystokinine. Wanneer de baby drinkt, komt dit hormoon bij de mama vrij, zodat ze gemakkelijk kan uitrusten en ontspannen. Dit hormoon zorgt er ook voor dat zowel de mama als de baby zich slaperig gaan voelen, tijdens een voeding gaan knikkebollen en dus na de voeding eerder willen slapen dan seksen.

Los van de hormonen is borstvoeding geven op zich ook best uitputtend. Vaak vertellen vrouwen dat ze, wanneer ze ’s nachts voor de derde keer uit bed moeten om de baby borstvoeding te geven, boze blikken afvuren naar hun slapende partner. Dat is heel normaal. Hoe hard ze ook genieten van het borstvoeding geven, even vaak kunnen ze huilen van frustratie en vermoeidheid.

  • Zorg voor de juiste timing en setting. Vaak vinden ouders het moeilijk zich te concentreren op de eigen seksuele gevoelens als de baby vlakbij is. Vooral wanneer hij vlakbij ligt, en je elk geluidje en zuchtje hoort. Dan kan het een goed idee zijn een ander plekje te zoeken voor de baby of zelf een andere plaats uit te zoeken om van elkaar te genieten. Wat timing betreft? Je kan best vrijen na een voeding. Als de baby tevreden is, zijn de ouders meestal ook meer ontspannen.
  • Praat met je partner. Vertel wat je nodig hebt van je partner, en vraag ook wat hij of zij momenteel nodig heeft om zich goed te voelen. Probeer eventueel nieuwe, andere manieren van seksueel plezier te zoeken, en ga vooral dit nieuwe avontuur, ook op seksueel vlak, samen aan.

Lees ook:
Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad
De échte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn
Heb je deze borstvoedingsposities al geprobeerd?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De impact van borstvoeding op je seksleven
Sluiten