Baby 9 Nov 2020 Sofie Van Rossom

De haren van je baby wassen in alle zachtheid? Dat doe je zo

Badtijd mag dan wel pure verwennerij zijn voor je kindje, het shampoo-gedeelte is meestal minder populair. Nochtans kan het ook in alle zachtheid. Met deze 4 tips slaag je erin de haartjes te wassen mét succes en zonder traantjes.

Het haar van je baby wassen

Tegen de lakens wrijven, een muts of hoedje dragen, melk die terugvloeit en zo in de hals en het nekje belandt, melkkorstjes…Terwijl de haren van je baby eigenlijk nauwelijks verzorging nodig hebben, vraagt de hoofdhuid wel wat extra aandacht.

Tip 1: Kies het juiste product

Zeep? Badolie? Shampoo? Of enkel water? Je kinderarts heeft zo z’n mening, maar die strookt daarom niet met die van de vroedvrouw in het ziekenhuis en misschien denkt je kraamhulp er wel nóg anders over.

Eigenlijk is er maar één basisregel: gebruik áltijd babyshampoo. Die zijn pH-neutraal en zacht voor de delicate hoofdhuid. Bovendien prikken ze niet in de ogen, heb je maar een heel klein beetje nodig en kan je het schuim heel makkelijk uitspoelen.

Tip: als je baby melkkorstjes heeft, breng dan voor het slapengaan een beetje badolie aan op de hoofdhuid. ’s Anderendaags een wasbeurt geven met een milde babyshampoo en dan komen de schilfertjes makkelijk los.

Tip 2: Begin op de luiertafel

Durf je je kindje nog niet echt inzepen in bad? Breng dan gerust de shampoo aan als je baby nog op de luiertafel ligt. Gewoon even inmasseren met de vlakke (natgemaakte) hand en van zodra de shampoo verdeeld is, is hij klaar voor z’n badje.

Tip 3: Laat je baby voorzichtig in het bad glijden

Is je baby ingezeept? Laat dan het hoofdje van je baby rusten op je linkerpols, terwijl je met je linkerduim en wijsvinger de linkerarm van je baby vasthoudt. Op die manier heb je ‘m stevig vast en kan je hem toch voorzichtig in bad leggen, zodat hij kan wennen aan het water. Blijf hem de hele tijd mooi ondersteunen. Maak een kommetje van je hand of gebruik een bekertje om voorzichtig wat water over de kruin van je baby te gieten en zo het schuim uit te spoelen.

Tip 4: Praat met je baby

Het klinkt misschien banaal, maar stel je kleintje gerust door voortdurend te vertellen wat er staat te gebeuren. Moedig hem ook aan door te zeggen hoe flink hij het doet, en benoem alle leuke dingen, zoals het lekker warme water, de aangename geur en het gekke schuim.

Het haar van je peuter wassen

Veel kindjes vinden de sproeier maar eng en schreeuwen het uit als er water over hun gezichtje loopt, maar met deze tips lukt het wel.

  • Wacht met het wassen van het haar tot hij bijna uit bad mag. Dan kan je je kindje makkelijker troosten.
  • Zorg voor oogbescherming: een washandje, duikbril of een handdoek… Alle hulpmiddelen zijn toegestaan om je kindje te verzekeren dat er geen zeep in z’n ogen komt.
  • Zoek een positie waarin je kindje zich comfortabel voelt. Hangt hij helemaal achterover net boven het wateroppervlak? Kijkt hij rechtopzittend naar het lichtpunt in de badkamer? Of buigt hij liever volledig voorover?
  • Zoek alternatieven voor de douchekop als hij die maar eng vindt. Met een gietertje, een leuk emmertje of een simpele beker lukt het ook wel.
  • Ga voor een afleidingsmanoeuvre. Haal al je badspeelgoed uit de kast, laat je kindje het haar van enkele badpoppetjes wassen of verzin samen een shampoolied.
  • Kies je moment. Het haar van je kindje hoeft echt niet vaak een wasbeurt te krijgen. Vaak volstaat water om het haar weer wat op te frissen. Of breng wat heerlijk ruikende haarlotion op de haarlengtes en puntjes aan… en geef jezelf intussen gerust ook een beurt.

Zwitsal heeft besloten z’n jarenlange expertise rond babyverzorging te delen. Benieuwd naar het advies van experts? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief

In samenwerking met Zwitsal

 Bronnen:
https://www.zwitsal.be
https://www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De haren van je baby wassen in alle zachtheid? Dat doe je zo
Sluiten