Mama & papa 26 Jul 2019 Paulien

De gelijkenissen tussen het moederschap en het studentenleven

Er is een wereld van verschil tussen het moederschap en je zorgeloze studententijd. Hoewel er meer gelijkenissen zijn dan je op het eerste gezicht zou denken.

1. Slapeloze nacht? Bring. It. On.

Nachtje door in de Overpoort of op de Oude Markt? Dan functioneerde je de volgende dag nagenoeg perfect. Behalve als je een kater had door die twee (oké, drie) shotjes te veel.

Toegegeven: de reden dat je nu een slapeloze nacht hebt, is (meestal) verschillend dan die van toen. Maar feit is dat je zowel toen als nu een chronisch slaaptekort hebt.

2. Je look

Tijdens je wilde studentenjaren leerde je hoe je er acceptabel uit kon zien, ondanks die donkerblauwe wallen en dat ietwat vettige haar. Want waarom zou je vroeger opstaan om te douchen, als je bed zo zacht en warm is? Die combinatie van comfy en mooi pas je ook nu nog dagelijks toe.

3. Gewoontes en tradities

Of je nu steeds samen met je huisgenoten ging voordrinken voordat jullie je naar buiten waagden of je na de examens ging dineren met je schoolvriendinnen, tradities had je al toen je nog student was.

Nu barst je leven van de vaste gewoontes. ’s Ochtends begint het al: mama maakt de kindjes wakker, gaat daarna naar de badkamer om zich klaar te maken, legt de kleertjes van de kinderen klaar, … Vroeger beschreef je routine als sleur, nu ben je blij dat jullie gezin zo’n geoliede machine is.

4. Vriendinnen zijn er voor het leven

Je hebt vast nieuwe vriendinnen gemaakt sinds je mama bent geworden (collega-moeders vooral), maar je vriendinnen uit je studentenperiode zijn ook nog steeds een belangrijk deel van je leven.

Je ziet hen misschien minder vaak dan je zou willen, maar als jullie elkaar nodig hebben, staan jullie er voor elkaar. En een feestje zo nu en dan slaan jullie ook niet af.

5. Braaksel opkuisen? Just another day at the office

Wanneer je op weg naar de les door de straten van Leuven, Antwerpen of Gent liep, zag je sowieso minstens drie plasjes braaksel liggen. En ook bij het uitgaan zag je regelmatig iemand groen worden.

Ook nu word je regelmatig met halfverteerd voedsel geconfronteerd. Niet van jezelf of van zatte studenten, wel van je kinderen.

Baby’s geven nu eenmaal regelmatig terug. Of het voedsel bereikt de mond van je kind gewoonweg niet en hangt overal (maar echt óveral) gemengd met een goede dosis speeksel. Het grote verschil is dat je dat bij je eigen kleintje een pak minder vies vindt dan bij een puberale schacht.

6. Indrukwekkende volumes

Niets gaat zo over alle geluidsbarrières heen als een kamer vol (vrouwelijke) studenten tijdens een apéro. Lekkere hapjes, fles(sen) wijn, muziek uit jullie jeugdjaren, …

Niets kan je daarmee vergelijken, behalve dan het geluid dat een baby weet te produceren wanneer ‘ie huilt. Goed voor jou dat je die oordopjes van in der tijd nog hebt liggen, eh, we bedoelen natuurlijk: goed dat je meteen weet hoe je je baby kan troosten.

Lees ook: Je leven voor en na kinderen uitgelegd in gifjes

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De gelijkenissen tussen het moederschap en het studentenleven
Sluiten