De bevalling inleiden: wanneer en waarom?

Normaal komen de weeën vanzelf op gang, maar soms is het nodig om de weeën en de bevalling kunstmatig op te wekken. Dan spreken we van een ingeleide bevalling of inductie.

Redenen voor inleiding

  • Medisch

Bij overtijd gaan: als overtijd gaan risico’s inhoudt voor de baby of de mama. Gemiddeld vindt de inleiding plaats na 41 weken en ten vroegste na 37 weken, tenzij er dringende medische redenen zijn.

Als er gevaar dreigt: als er bij de mama sprake is van onder andere hypertensie, zwangerschapsdiabetes, hartproblemen of longziekte of als de baby heel groot of heel klein is, misvormingen heeft, als er te weinig vruchtwater is, als een abnormaal hartritme wordt vastgesteld enzovoort.

Als de vliezen te vroeg gebroken zijn: is de vruchtwaterzak te vroeg gescheurd, maar komen de weeën niet op gang? Om een infectie te vermijden, zal bijna altijd geopteerd worden om de bevalling op te wekken.

  • Niet-medisch

In bepaalde gevallen kan de gynaecoloog of de mama ervoor kiezen om de bevalling in te leiden. Dat kan echter enkel als de zwangerschap voldragen is (39 weken) en de baarmoederhals rijp is. Dat wil zeggen dat de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. Is dat niet het geval, dan is de kans groter dat het een keizersnede wordt.

Hoe wordt een bevalling ingeleid?

Strippen

Om de bevalling ‘natuurlijk’ op te wekken, kan de gynaecoloog de vruchtvliezen losmaken. Dat doet hij door een vinger in de baarmoederhals in te brengen en door een ronddraaiende beweging de vliezen van de vruchtzak van de baarmoeder te scheiden. Dit kan wel enkel als de baarmoedermond al een beetje open staat en er dus al een klein beetje ontsluiting is. Het strippen breekt de vliezen niet, maar stimuleert de aanmaak van prostaglandine. Meestal komt ongeveer 48 uur later de bevalling op gang.

Pre-inductie of primen

Als de baarmoederhals nog niet genoeg open of week is, wordt een hormonenpil of -gel ingebracht, eventueel via een sonde. Na het gebruik van de prostaglandines controleert men de conditie van het kind met behulp van een cardiotocogram (CTG). Hierbij worden de hartslag en de bewegingen van de baby opgevolgd.

Het kan ook zijn dat een ballonkatheter wordt ingebracht in de baarmoedermond en daar wordt opgeblazen. Hier komt geen medicatie aan te pas, de extra druk op de baarmoederhals zorgt ervoor dat het lichaam zelf hormonen aanmaakt om de weeën op te wekken. Eens de baarmoederhals klaar is voor de eigenlijke inductie, zal de ballonkatheter er vanzelf uitvallen of verwijderd worden. Doet de ballonkatheder z’n werk niet (voldoende), dan spuit de arts een gel in de wel medicatie bevat om de baarmoederhals te helpen rijpen.

Bij een zeer onrijpe baarmoederhals kan de arts een staafje Mysodelle laten plaatsen door de vroedvrouw. Dit staafje geeft voortdurend een dosis medicatie vrij die voor verdere uitrijping van de baarmoeder zorgt. Opvolging van de foetale harttonen en de weeënactiviteit zijn vereist.

Breken van de vliezen

Als er voldoende ontsluiting is, worden via de vagina de vliezen gebroken. Normaal komen dan ook de weeën op gang. Is dat niet het geval, dan krijg je een infuus dat als weeënopwekker fungeert. Meestal vindt de bevalling ’s anderendaags plaats.

Hoe verloopt de bevalling?

Eens de bevalling is gestart, verloopt die over het algemeen zoals een spontane bevalling. Al kan die, zeker als de baarmoederhals nog onrijp was, wel langer duren. De weeën voelen ook pijnlijker aan. Vrouwen kiezen bij een inleiding dan ook vaker voor een epidurale verdoving. De kans op een instrumentale verlossing (met een zuignap of verlostang) en op een keizersnede (zeker bij meerlingen) is licht verhoogd.

Een ingeleide bevalling vindt altijd plaats in het ziekenhuis, thuis bevallen is dus niet mogelijk.

Lees ook:
Bevallingsverhaal: Marie werd drie keer ingeleid
10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten
Wat kan je doen als de weeën uitblijven?
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Schrik voor de bevalling?

Bronnen:
https://kce.fgov.be
www.uzleuven.be
www.vrouwenkliniek.be

https://www.gynandco.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De bevalling inleiden: wanneer en waarom?
Sluiten