Baby 24 Sep 2021 Sofie Van Rossom

‘Dancing doctor’ tovert lach op het gezicht bij zieke kinderen

September is Childhood Cancer Awareness Month. Wij maken van de gelegenheid gebruik om je voor te stellen aan de coolste dokter ter wereld: Tony Adkins, oftewel “the dancing doctor”.  

“Ze rijden met driewielers in de gang, niet in het park. Ze kennen de verschillende namen van de chemo, niet die van hun klasgenoten. De verpleegsters en dokters zijn hun nieuwe familie. Hun lach laat je hart smelten. Hun kracht zou een volwassene aan het huilen brengen. Als je een kind hebt zien vechten tegen kanker, zal het je leven voor altijd veranderen.” Dit zijn de woorden van Tony Adkins, arts-assistent kinderneurochirurgie in het Children’s Hospital of Orange County in California, op Instagram beter bekend als t_malone3. Tony is wereldwijd beroemd om zijn danspasjes in ziekenhuisgangen, alleen of met zijn collega’s, maar vooral met zijn zieke patiënten.

“Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen glimlachen, lachen en met anderen omgaan, de effecten op de hersenen krachtiger zijn dan sommige pijnstillers. Dus probeer ik, met de steun van het ziekenhuis, de magie van de kindertijd levend te houden,” zegt de superdokter in een interview.

Het begon allemaal een paar jaar geleden met een van zijn patiëntjes met leukemie. De jongen had verschillende operaties ondergaan en begon depressief te worden. Tony Adkins herinnerde zich dat voor hem als kind muziek en dans een echte ontsnapping waren uit de realiteit, omdat zijn oudere broers bij bendes betrokken waren. Waarom niet hetzelfde bieden aan de jonge patiënten?

Voor de kinderen, maar ook voor het team

Sindsdien kon niemand de dansende dokter nog stoppen, tot grote vreugde van zijn jonge patiënten/dansers. Hij zet zelfs de meest zieke kinderen aan het dansen, kinderen die aan het bed gekluisterd of in een rolstoel zitten. Hij tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Ook de medische teams genieten mee. “Als je op een pediatrische neurochirurgie afdeling werkt, zie je de ergste dingen die kinderen kunnen overkomen. Dus de mogelijkheid om te lachen, te dansen en naar muziek te luisteren, maakt het allemaal net iets draaglijker.

Omdat september de maand van de bewustwording van kinderkanker is, heeft Tony Adkins een paar berichten gepubliceerd waarin hij het over deze nare ziekte heeft. Te mooi om niet te delen.

Lees ook:
Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?
Waar wordt je baby op getest als ie een hielprik krijgt?
Getuigenis: Eline kreeg een kindje met downsyndroom
Wanneer en hoe kan je je baby laten screenen op mucoviscidose?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
‘Dancing doctor’ tovert lach op het gezicht bij zieke kinderen
Sluiten