Dagschema voor peuters

dossier Wie hoopte dat z’n peuter zichzelf zou entertainen tijdens het huisarrest, kwam al snel tot het besluit dat je een twee- of driejarige beter wat structuur biedt. Een dagschema met vaste regels, taken, spelconcepten en rustmomenten geeft je kind een houvast. En daar plukt heel het gezin de vruchten van. Een voorbeeld:

Opstaan - ontbijt - aankleden - opruimen - maakmoment - fruit - beweegmoment - eten - rustmoment - koek - beweegmoment - boterham - televisie kijken - slapen

Tip 1: uittekenen

Teken het dagschema uit op een groot papier of karton, en dan nog liefst in een leuke vorm. Een slang bijvoorbeeld, of een ladder. Print figuurtjes uit die elk een onderdeel van de dag voorstellen, dan kan je kindje ze aan de hand van magneten op de juiste plaats in het dagschema hangen. Beginnen de figuurtjes te krullen? Lamineer ze door grote doorzichtige tape aan weerszijden te plakken, zo gaan ze net iets langer mee.

Tip 2: afwisseling

Afwisseling tussen beweegmomenten en concentratie-oefeningen is noodzakelijk om in beide voluit te kunnen gaan. Plan dagelijks ook genoeg outdoor fun in.

Tip 3: taken

Maak van de gelegenheid gebruik om je kindje in te schakelen in het huishouden. Laat hem zelf z’n pyjama wegleggen, bed opmaken, knuffels rangschikken, bord afruimen of dekentjes in een mand steken. Hij zal zich nuttig voelen, en bovendien kan jij wat van jouw takenlijst schrappen.

Tip 4: apps

Doet je kindje geen middagdut meer? Een rustmoment kan ook een zetelmoment zijn. Niet dat je daarom direct de tv moet opzetten. Je kan ook opteren voor educatieve apps. Hij superblij dat hij op de tablet mag, en zo heb jij toch even je handen vrij.

Tip 5: sport en spel

De beweegmomenten kan je heel creatief invullen. Ga met stoepkrijt aan de slag en vind een spel uit, gooi proppen papier in een mand, ga samen in de keuken aan de slag, maak een kamp, speel spelletjes met een ballon, maak een hindernissenparcours… Hoe meer meters, hoe beter. Misschien kan je nog eens de loopfiets uithalen?

Tip 6: maakmoment

Tijdens een maakmoment focus je op de fijne motoriek. Je kan iets in elkaar knutselen, met wc-rolletjes, eierdozen of nog wat anders, maar eventueel ook wat kleuren, of een oefenblaadje invullen waarbij vormen en puzzels centraal staan. Inspiratie genoeg op Pinterest.

Tip 7: regelmaat

Probeer een vaste regelmaat aan te houden qua uren. Dat geeft rust voor iedereen. Lees ook: Een baby en een peuter in huis? Deze 5 activiteiten kunnen ze samen doen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram