Baby 1 Jun 2019 Paulien

8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten

Huilt je baby veel? Heeft hij harde ontlasting? Of is het al een eeuwigheid geleden dat je nog eens een vieze luier moest vervangen? Dan kan het wel eens zijn dat je baby geconstipeerd is. Probeer dan eens deze 8 tips om constipatie bij je baby te verlichten.

Constipatie kan ook een teken zijn van een ernstiger probleem. Contacteer dus zeker je arts als het niet vertrouwt of als je baby bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting heeft.

8 tips om constipatie bij baby’s te verlichten

1. Water

Of je baby nu borst- of flesvoeding krijgt, je gaat er al snel van uit dat je baby voldoende vloeistof binnenkrijgt. Want dat is toch gewoon allemaal vloeibaar? Als je baby geconstipeerd lijkt, kan je altijd proberen wat extra water te geven na de voeding, zo’n 100 à 200 milliliter. Dit kan helpen om de darmen te spoelen.

2. Fruitsap

Ook fruitsapjes kunnen een licht laxerend effect hebben. Gebruik deze tip wel niet te vaak, want er zit natuurlijk ook veel suiker in fruitsapjes. Maar een 100 milliliter appelsap kan wel eens helpen om die luier terug te vullen.

3. Vezels

Als je baby al vast voedsel mag eten, kan je eens wat voedsel introduceren met vezels. Bananen, wortelen en kaas zijn een standaard go-to voor veel babymaaltijden maar hebben een bindend effect op de stoelgang van je kleintje. Abrikozen, peren, pruimen en perziken zijn een betere keuze als je baby geconstipeerd is.

4. Even fietsen

Het klinkt misschien raar, maar je kan de constipatie van je baby verlichten door te fietsen. Nee, we bedoelen niet op de fiets kruipen en een toertje rond het blokje, maar door de beentjes van je baby op het ververskussen in cirkeltjes te laten bewegen, alsof ie op een fietsje zit. De beweging kan ervoor zorgen dat de darmen terug in gang schieten.

5. Verander van flesvoeding

Als je baby flesvoeding krijgt, kan het constipatieprobleem makkelijk opgelost zijn door van voeding te veranderen. Er zijn namelijk veel verschillende opties met verschillende lactosegehaltes. Je baby zal de ene al makkelijker tolereren dan de andere.

6. Thermometer

Probeer ook eens de temperatuur van je baby rectaal te nemen. De beweging van de thermometer kan de darmwerking terug in gang zetten.

7. Massage

Je kan soms ook door middel van masserende bewegingen de darmen terug op gang helpen. Gebruik je wijs- en middelvinger en maak cirkelvormige bewegingen rond de navel. Je baby zal snel aangeven of je te veel of te weinig druk uitoefent. Als ie huilt of begint te wringen, druk je te hard.

8. Een warm bad

Een warm bad is altijd lekker ontspannend. En als je baby ontspant, doen zijn darmpjes dat ook. Wanneer je je baby afdroogt kan je ook altijd de massagetechniek van hierboven nog eens gebruiken.

Als geen van deze tips helpen, contacteer dan zeker je arts. Baby’s zijn klein en kunnen makkelijk uitdrogen. Ga dus nooit zelf aan de slag met olie of laxatieven.

Lees ook: Hoeveel slaap heeft je kind nu echt nodig?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten
Sluiten