COLUMN. Plusmama in coronatijd

We zitten in ons kot. We werken, slapen en eten. We lezen het nieuws, nog eens. Verder valt er in dat kot niet veel te beleven. Het is nogal leeg: mijn plusdochter blijft voorlopig bij haar mama, omdat zij anders helemaal alleen achterblijft. Wij zijn al met twee, en we hebben de hond nog om onze zorgen tegen te uiten en zorg voor te dragen.

Het mag wel, de co-ouderschapsregeling doorzetten in coronatijd. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei in ‘Het Journaal’ met enig gevoel voor dramatiek dat kinderen uit “uiteengerukte gezinnen” beide ouders mogen blijven zien. Snel afzetten bij de andere ouder, zonder handen geven, zonder kussen. Maar zoals ongeveer alles waar je als plusouder mee te maken krijgt, is ook hier geen pasklare oplossing. Hier bij ons gaat het co-ouderschap even een pauze in.

De komende tijd ben ik plusmama vanop afstand, maar veel ouderschap schiet er niet over. Ik mag dan niet gestoord worden door een rondhuppelend kind tijdens het thuiswerken, ik heb ook geen pijntjes te stillen, geen afleiding te vinden in knutselprojecten of huiswerk, geen qualitytime binnenskamers. Kortom: ik mis het kind.

Ze belt wel, met papa. Het gaat goed daar. Het huiswerk vlot, ze wandelt met mama in de zon en ze klinkt even opgewekt als anders. Zij kan het: onbezorgd zijn, en gelukkig. Dat is het voornaamste, weet ik als ouder wel.

Ik kuis het kot en jaag de stofzuiger nog maar eens door haar kamer. We denken na over een nieuwe inrichting, bereiden haar terugkomst voor als ware het de intrede van de koning. Maar zelfs die blijft voorlopig veilig in zijn eigen kot.

Lees ook: COLUMN. Ik kreeg een kind… van iemand anders

Elke (29) droomde van een kind en kreeg er een … van iemand anders. Op Minimi vertelt ze maandelijks over haar ervaringen als plusmama. Nu het coronavirus de wereld beheerst, ziet haar gezinsleven er plots heel anders uit.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
COLUMN. Plusmama in coronatijd
Sluiten