Zwangerschap 25 Apr 2019 Paulien

De ultieme checklist: 12 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap

Dat je zwangerschap negen maanden duurt is niet alleen fijn voor je lichaam, maar het zorgt er ook voor dat je genoeg tijd hebt om alle bijkomende zaken te regelen. Daarom speciaal voor jou: de ultieme checklist van dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap. 

We hebben de lijst zo gemaakt dat je hem makkelijk kunt printen zodat je hem ergens op kunt hangen. Wees lief voor jezelf en geef jezelf een beloning bij elke afgevinkte taak.

1. Stop met roken en drinken!

Niet een kwestie van regelen, maar van doen. Zodra die twee streepjes in beeld zijn, draai je het best de dop op de wijnfles en gooi je je sigaretten in de prullenbak. Je bent nu niet meer alleen en hebt de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven. Als je het moeilijk vindt om te stoppen, trek dan aan de bel. Iedereen zal bereid zijn je te helpen.

2. Maak een afspraak bij de verloskundige

Ga op zoek naar een verloskundige in je buurt waar je je fijn bij voelt. Deze dame (of heer) zul je de komende maanden veel zien en zij zullen ook veel van jou zien. Het is dus belangrijk dat je je op je gemak voelt bij haar of hem.

3. Meld je zwangerschap bij je verzekering

Dit kun je al vroeg in je zwangerschap doen. Je wilt immers de kosten die je nu moet maken vergoed krijgen. Kijk goed na of je polis voldoende kosten dekt, ook voor de bevalling straks. Na aanmelding ontvang je meestal van je verzekering een ‘kraampakket’: hierin vind je de spullen die nodig zijn voor een eventuele thuisbevalling.

4. Erken de vader (die op zijn beurt de ongeboren baby erkent)

Als je niet getrouwd bent, maar je wel wilt dat de vader van het kind ook de officiële vader is voor de overheid, dan dien je samen met de vader de ongeboren baby te erkennen. Jij erkent de vader, de vader erkent daarna de foetus. Als je niet mee kunt, moet je je partner schriftelijk erkennen en dient hij deze erkenning mee te nemen. Als je ook al wilt bepalen welke achternaam jullie baby krijgt (en daarmee ook alle toekomstige volle broers en/of zussen), dien je zelf fysiek aanwezig te zijn.

5. Regel eventuele extra controles (combinatietest, vlokkentest en NIPT)

Als je extra controles wilt laten uitvoeren, vanwege bijvoorbeeld jouw leeftijd of genetisch overdraagbare aandoeningen, moet je hierover praten met jouw verloskundige.

6. Vraag kraamhulp aan

De kraamzorg neemt de zorg voor jou en de baby de eerste dagen en weken gedeeltelijk op zich en zal ook licht huishoudelijk werk uitvoeren. Via de verloskundige krijg je waarschijnlijk informatie mee van kraambureaus waar zij ervaring mee hebben. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar ervaringen uit je omgeving. Heb je specifieke vragen of wensen, bespreek die dan tijdens het kennismakingsgesprek.

7. Vraag verlof aan

Als je werkt, kun je best rond de twaalfde week aan je werkgever melden dat je zwanger bent. Zo kan hij of zij op tijd op zoek gaan naar tijdelijke vervanging en kun je jouw verlof ook op tijd aanvragen.

8. Maak een bevallingsplan

Zeker als je bijzondere wensen hebt (bijvoorbeeld in een bad bevallen of met specifieke muziek) geef je deze wensen het best tijdig door aan de verloskundige. Thuis bevallen of in het ziekenhuis brengt nu eenmaal nogal wat verschillen met zich mee. Denk ook na over pijnbestrijding en bespreek dit goed met je partner. Op het moment suprême is de kans groot dat jij in je eigen wereld bent en dan kan hij of zij beslissingen nemen.

9. Schrijf je kind in bij de kinderopvang

Dit klinkt absurd, maar het is echt nodig of je nu in een grote stad woont of een kleiner dorp. ‘Hoe vroeger hoe beter’ is het motto, zeker als je voor een populaire opvang wilt gaan.

10. Ontwerp het geboortekaartje

Of laat het ontwerpen. Het is natuurlijk leuk om een echt uniek geboortekaartje te versturen straks. Bekijk ook even deze negen originele alternatieven voor het geboortekaartje, als je toch net iets anders wil dan de standaard ‘it’s a … ‘.

11. Verzamel adressen

Het is 2019. ‘Gewone’ post is niet meer heel gebruikelijk. Grote kans dus dat je niet van alle mensen die je een geboortekaartje wilt sturen het postadres hebt. Gebruik de tijd om alle adressen te verzamelen en wellicht zelfs alvast op enveloppen te schrijven. Dat lijkt ouderwets maar is ontzettend rustgevend als je het op tijd doet. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een digitale geboortekaart – verzamel dan de e-mailadressen.

12. Maak de babykamer klaar

Niets leukers dan dat ene plekje in je huis helemaal klaar te maken voor jullie baby. Zet vooral ook de papa to-be aan het werk! Zet er alvast een gezellig zeteltje en ga er vaak zitten om tegen je baby te praten. Rustgevend voor jullie allebei.

Lees ook: Zo maak je een gipsafdruk van je zwangere buik

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De ultieme checklist: 12 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap
Sluiten