Peuter 21 Apr 2022 Sofie Van Rossom

Buikpijn bij kinderen: fysieke of mentale oorzaak?

Kinderen klagen vaak over buikpijn. Maar wist je dat er in 90 procent van de gevallen geen fysieke, maar een mentale oorzaak aan de basis ligt? Hoe kan je het verschil tussen beide opmaken?

Acute buikpijn

Heeft je kind vrijwel nooit buikpijn en plotseling wel, dan kan het een infectie hebben. Een voorbeeld daarvan is buikgriep (acute gastro-enteritis). Vaak heeft gaat de buikpijn gepaard met diarree, koorts en misselijkheid of braken. De pijn is hevig, maar is na een paar dagen meestal helemaal verdwenen. Een blindedarmontsteking veroorzaakt ook dit soort klachten. Maar de pijn zit dan vooral rechtsonder in de buik. Ook een blaasontsteking kan buikpijn en koorts veroorzaken.

Chronische buikpijn of terugkerende buikpijn

In dit geval heeft je kind geregeld en soms wel meerdere keren per week buikpijn. De ene keer is de pijn hevig, de andere keer zeurend. Als deze klachten meer dan twee maanden duren of heel geregeld terugkomen, spreken we van chronische buikpijn. Soms is er een lichamelijke oorzaak, maar meestal niet. Zo kan een scheiding of overlijden buikpijn geven, maar ook stress door bijvoorbeeld pestgedrag.

Lees ook: Risicovol spel bij peuters en kleuters: voordelen en tips

Hoe weet je of de buikpijn een psychische oorzaak heeft?

  • Buikpijn met een psychische oorzaak is meestal niet hevig.
  • De pijn komt meestal geleidelijk op.
  • De pijn zit vooral rond de navel, soms net erboven. Hoe verder de pijn van de navel, hoe groter de kans op een lichamelijke oorzaak.
  • Er zijn geen andere klachten.
  • De pijn komt vooral overdag voor, niet ’s nachts. Al kan het wel zijn dat je kind door de pijn moeilijk in slaap valt of vroeg wakker wordt.

Lees ook: Waarom zijn peuters zo vatbaar voor obsessies?

Sommige kinderen zijn vatbaarder voor buikpijn veroorzaakt door psychische factoren:

  • Kinderen die hun gevoelens van angst en verdriet nooit mogen uiten omdat ze steeds ‘flink moeten zijn’.
  • Kinderen met een overbezorgde moeder of vader. Als ze buikpijn hebben, krijgen ze overdreven veel aandacht, moeten ze niet naar school of worden ze vrijgesteld van activiteiten die ze vervelend vinden (bv. turnen). De pijn wordt als het ware beloond, waardoor ze sneller weerkeert. Als ouder vraag je ook beter niet voortdurend hoe een kind zich voelt en of het geen pijn heeft. Want kinderen die deze vragen constant te horen krijgen, gaan wat ze voelen vaker als pijn interpreteren.
  • Kinderen wiens ouders vaak klagen over ziekte en pijn.

Let wel, het is niet omdat er geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt, dat de pijn ingebeeld is. Het is dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Lees ook: Met welke klusjes kan je peuter of kleuter helpen in het huishouden?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Buikpijn bij kinderen: fysieke of mentale oorzaak?
Sluiten