Baby 12 Oct 2020 Sofie Van Rossom

Bronchiolitis bij baby’s: symptomen, behandeling en preventie

Bronchiolitis is een acute virale infectie van de onderste luchtwegen, de bronchioli (de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren). Ze wordt in 9 op de 10 gevallen veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus of RSV. Vooral kinderen jonger dan 1 à 2 jaar lopen zo’n infectie op, meestal in de herfst- en wintermaanden. Voor de meeste baby’s kan deze aandoening weinig kwaad, maar voor prematuren kan ze wel gevaarlijk zijn.

Symptomen

De eerste dagen van bronchiolitis zijn de symptomen vergelijkbaar met die van een verkoudheid: de baby heeft een lopende neus, een droge hoest en in sommige gevallen ook lichte koorts en/of minder eetlust.

Nadien wordt de hoest erger en komen er slijmen. Doordat je kind nog erg jong is, kan het de slijmen niet ophoesten en slikt het kindje de slijmen door. Die slijmen hopen zich op in de maag met braken als gevolg. Door de opstapeling van slijmen in de kleine luchtwegen (de bronchi) kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden optreden. Een piepende ademhaling is kenmerkend voor bronchiolitis bij zuigelingen.

Lees ook:
Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?
Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Behandeling

Het kindje geneest meestal vanzelf binnen de 5 à 10 dagen na het begin van de infectie, ook al blijft het soms nog 2 à 3 weken hoesten.

Je kind zal dus moeten uitzieken, maar je kan het wel ondersteunen bij zijn genezingsproces.

  • Jonge kinderen ademen voornamelijk door hun neus. Daarom is het zeer belangrijk om het neusje van je kind te spoelen met een fysiologische zoutoplossing waardoor het vrijer kan ademen. Spoel de neus voor elke voeding, voor het slapengaan en tussendoor wanneer je merkt dat het nodig is.
  • Wanneer je kind koorts heeft en/of zich ongemakkelijk voelt, kan je Perdolan of Nurofen geven.
  • Een zeer belangrijke en vaak onderschatte factor is rust. Rusten en slapen is erg belangrijk om het genezingsproces te versnellen.
  • Als je kind te weinig drinkt en eet, uitgeput raakt of als het veel moeite heeft met ademen, is een ziekenhuisopname aangewezen. Via een maagsonde of infuus kan zo een deel van de voeding of vocht worden bijgegeven. Daarnaast kan zuurstoftherapie je kind ondersteunen in zijn ademhaling.

Preventie

Enkele tips om het risico op bronchiolitis te verkleinen:

  • Was geregeld je handen met water en zeep, en vraag andere mensen en kinderen die nauw contact hebben met je kindje om hetzelfde te doen.
  • Probeer je vermijden dat je kindje in contact komt met mensen die een verkoudheid hebben. Kan dat niet? Dan helpt het als die persoon een mondmasker draagt.
  • Geef je kindje enkel zijn of haar eigen drinkbeker, drinkfles (en bestek).
  • Moet je de luier van je kindje buitenshuis verversen? Maak dan eerst die plek proper met een desinfecterend middel.
  • Zet de ramen van je huis ’s morgens en ’s avonds even open om frisse lucht binnen te halen.
  • Is je baby ziek of verkouden? Vermijd dan contact met andere kindjes, zodat hij zeker het virus niet kan doorgeven.

Lees ook:
Hoe gebruik je een aerosol of puffer bij je baby?
Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?
Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je baby of kind?

Bronnen:
https://assets.uzleuven.be
https://www.mayoclinic.org
https://www.azrivierenland.be
https://www.wiv-isp.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Bronchiolitis bij baby’s: symptomen, behandeling en preventie
Sluiten