Borsten: Voor de baby of voor de partner?

123_m_borstvoeding_nacht_mama_baby_2020.jpg

dossier Veel vrouwen die borstvoeding geven, hebben het er moeilijk mee om hun borsten te 'delen' met baby én partner. Borsten zijn voor de voeding óf de relatie, vinden ze. Waarom voelen ze dat zo aan? En hoe kan je die mindset veranderen? We vroegen het aan seksuologe en relatietherapeute Vanessa Muyldermans.

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

"Heel vaak willen vrouwen hun man niet in de buurt tijdens het geven van borstvoeding", vertelt Vanessa. "Ze willen niet dat hun man hun dikkere borsten ziet, of dat hij hen ziet voeden. 'Mijn borsten zijn nu van mijn kind en mijn man krijgt ze terug nadat de borstvoeding gedaan is', is een vaak gehoorde opmerking van vrouwen. Anderzijds wíllen mannen ook vaak het borstvoeden niet zien. Het feit dat hun vrouw hun baby voedt, gaat niet samen met het idee van seks met die borsten. Er wordt een scheiding gemaakt tussen het seksuele en het moederlijke; tussen het (seksueel) genieten en het functionele."


Waarom houden mannen van lingeriereclames, maar deinzen ze terug bij het zien van een moeder die haar kind borstvoeding geeft?

Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad

"Onze samenleving vertelt vrouwen dat seksuele promiscuïteit – of het tonen hiervan – niet altijd gepast is. En de media heeft er mee voor gezorgd dat het vrouwelijk lichaam wordt gezien als een object voor seksueel plezier. Denk maar aan reclamebeelden. Daaruit afgeleid zijn blote borsten dus ook niet altijd, niet overal, gepast. De twee beelden lijken niet te rijmen, maar toch is dit ‘the key’. Jullie liefde ligt immers aan de basis van beide, nietwaar? Van zodra mannen en vrouwen ermee vrede hebben, loopt alles veel makkelijker en kunnen ze weer volop genieten. De vrouw kan dan zowel genieten van seks als van de borstvoeding, enkele uren later. Het kan zelfs gerust zijn dat een baby een vrijpartij onderbreekt omdat hij honger heeft, jullie ‘samen’ borstvoeding geven en nadien de draad terug oppakken.

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Denkbeeld veranderen

Het kunnen verenigen van deze twee beelden helpt trouwens veel mannen en vrouwen heel erg om hun seksleven tijdens de borstvoeding in te vullen. Het geeft hen een krachtig gevoel dat zij kunnen switchen tussen en genieten van beide. Sommige moeders voelen zich zelfs net op en top vrouw vanaf het moment dat ze moeder geworden zijn, voorál wanneer ze hun baby borstvoeding geven. De opdracht zal hem dus vooral liggen in het leren ruimte maken voor deze beide functies of toepassingen van de borsten en er een én-én-verhaal van te maken in plaats van een of-of verhaal. Probeer het denkbeeld over borsten dus te veranderen: borsten zijn soms seksueel prikkelend en soms moederlijk zorgend. En men mag beide gevoelens tegelijkertijd of afwisselend ervaren. Dat is heel oké, meer dan oké zelfs. Het is superleuk voor ouders én baby." 

Lees ook: Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?

Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram