Bloeding tijdens de zwangerschap: moet je je zorgen maken?

Er wordt altijd gezegd dat het eerste duidelijke teken van een zwangerschap het uitblijven van de menstruatie is. Bloedverlies tijdens de zwangerschap is echter verre van zeldzaam, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Een woordje uitleg.

Niet al het bloed dat uit je vagina komt, is een menstruatie. Zo krijg je als je de pil neemt een kunstmatige menstruatie, bestaat er ook zoiets als ‘spotting’ (het kleine, vaak donkere bloedverlies door hormonale ontregeling) en innestelingsbloed (als de eicel zich in de baarmoeder nestelt), of bloedverlies dat wijst op een nakend zwangerschapsverlies of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bloedingen buitenom je menstruatie noemen we in een moeilijke term metrorrhagia. Zulke bloedingen hebben niets te zien met menstruaties, waarbij baarmoederslijmvlies wordt afgebroken, omdat geen bevruchting plaatsvond.

Met andere woorden: Wie zwanger is, kan niet ongesteld worden, maar je kan tijdens een zwangerschap wel ander bloedverlies ervaren.

Soorten bloedverlies tijdens de zwangerschap

Enerzijds zijn er bloedingen met pathologische oorzaken, waarvan de oorzaak gemakkelijk kan worden vastgesteld bij onderzoek en die slechts één keer in de zwangerschap kunnen voorkomen. Ze zijn bruin of rozig van kleur, minder overvloedig dan maandstonden en duren enkele dagen. Het kan wel zijn dat het aanvoelt als een echte menstruatie, maar dat is het niet.

Anderzijds zijn er de ‘mysterieuze’ bloedingen, die moeilijker te verklaren zijn en hoogstwaarschijnlijk van hormonale oorsprong zijn. Die laatste zijn veel zeldzamer, nooit pijnlijk en duren ook nooit lang.

Bloedingen in het begin van de zwangerschap

Bloedingen in het begin van de zwangerschap kunnen dus meerdere pathologische (maar niet noodzakelijk ernstige) oorzaken hebben. Je leest de meest voorkomende oorzaken in dit artikel.

Bloedingen later in de zwangerschap

In principe komen zulke bloedingen enkel voor in het eerste trimester, en verdwijnen ze spontaan, maar in zeldzame gevallen duiken ze ook later in de zwangerschap op. Bloedverlies in het tweede trimester en derde trimester kan afkomstig zijn van bloedingen uit de placenta of vanuit de bloedvaten die dicht bij de baarmoedermond liggen. 

Neem onmiddellijk contact op met een gynaecoloog of arts in geval van bloedverlies, zowel in het eerste als in het tweede of derde trimester.

Lees ook:
Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen
Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?
Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest
Hoe kan je een zwangerschapsverlies herkennen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Bloeding tijdens de zwangerschap: moet je je zorgen maken?
Sluiten