Baby 3 Jul 2019 Paulien

Babyspelletjes voor wanneer je baby 1 week oud is

Tijdens de eerste 12 maanden verandert je baby enorm veel en leert ie ook veel bij. Jij kan je kleintje extra goed op weg helpen door er leerrijke spelletjes mee te spelen. Deze twee babyspelletjes kan je spelen als je kleintje 1 week oud is.

Vingerpoppentheater

Je hebt misschien al wel gemerkt dat het zicht van aan pasgeboren baby niet echt optimaal is. Maar als je iets recht in het gezichtsveld houdt van je kleintje, wordt hij of zij plots heel erg gefocust. Een baby van een week kan niet veel verder kijken dan 20 à 40 centimeter en dat is juist de afstand tussen jullie gezichten wanneer je hem of haar voeding geeft.

Wat leert ie bij?

Door dit spelletje te spelen, ontwikkel je het zicht van je kleintje en zet je ook al de eerste stapjes naar interactiviteit. Waar babyspelletjes al niet goed voor zijn, zelfs als je kleintje nog maar 1 week oud is.

Wat heb je nodig?

Je hebt er alleen maar vingerpopjes voor nodig. Die kan je kopen in de speelgoedwinkel of je kan er zelf knutselen van vilt of papier. Dat doe je door een rechthoek uit vilt of papier te knippen. Dan rol je de rcehthoek op tot een cilindervorm en niet of lijm je de achterkant dicht. Met stift kan je dan een gezichtje tekenen op het vingerpoppetje. En daar hoef je geen kunstenaar voor te zijn. Hoe grafischer en duidelijker, hoe beter.

Hoe speel je het?

Leg je baby op de rug. Doe een vingerpoppetje op de wijsvinger van elke hand. Breng het eerste vingerpoppetje langzaam binnen het gezichtsveld van je baby en wacht tot hij of zij het poppetje opmerkt. Stel dan het poppetje voor aan je baby op een simpele manier. Bijvoorbeeld: hallo, ik ben Minoes de poes. Doe dan hetzelfde met het andere poppetje.

Dan kan je eventueel een ‘gesprek’ voeren met je baby, waar het poppetje iets zegt en je dan een pauze laat voor wanneer je baby iets zou zeggen. Als je klaar bent laat je elk poppetje afscheid nemen door iets te zeggen en het dan te verwijderen uit het gezichtsveld van je baby.

Gekkebekkenshow

Je zal het al snel merken, maar een van de favoriete bezigheden van je baby is staren naar gezichten. Niets spreekt een baby meer aan dan een paar expressieve ogen en een mond. Geen wonder dat zoveel babyspeelgoed een gezicht heeft.

Wat leert ie bij?

Door dit babyspelletje te spelen als je baby 1 week oud is, leer je hem of haar hoe verschillende gezichtsuitdrukkingen er uit zien en kan ie ook oefenen op het herkennen van gezichten.

Wat heb je nodig?

Meer dan een simpele handspiegel en je eigen gezichtsuitdrukkingen heb je niet nodig. Lekker simpel toch?

Hoe speel je het?

Bij dit spelletje kan je je baby op zijn of haar ruggetje liggen. Jij gaat ernaast zitten. Breng je gezicht dicht genoeg bij je kleine spruit zodat die alles goed kan zien. Zolang je baby tevreden en wakker is, zal hij naar jou blijven staren. Als ie dus lastig wordt, kan je beter stoppen.

Begin door eerst zelf langzaam je gezichtsuitdrukking te veranderen. Ga van een glimlach naar een verraste blik naar je tong uitsteken. Doe dan nog eens dezelfde gezichtsuitdrukkingen, langzaam en dit keer met een duidelijke tussenpauze. Soms zal je baby die pauzes benutten om jouw gezicht na te doen.

Je kan het bovenstaande ook doen met behulp van een handspiegel. Hou de spiegel zo dat je kleintje zichzelf en jou kan zien. Als je kleintje van gezichtsuitdrukking verandert, kan je die verandering omschrijven. ‘Nu zie je er verrast uit’ of ‘wat ben je vrolijk’.

Weekje verder? Lees dan snel de babyspelletjes voor wanneer je baby twee weken oud is!

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Babyspelletjes voor wanneer je baby 1 week oud is
Sluiten