Mama & papa 24 Sep 2019 Paulien

Babyadvies van vroeger waar ouders zich nu niets meer van aantrekken

Zodra je zwanger bent krijg je te pas en te onpas advies. Dat stopt niet bij de geboorte van je kind, integendeel. Dit babyadvies kregen ouders vroeger steevast te horen, maar daar trekken de ouders van nu zich niets meer van aan. 

Babyadvies van vroeger

1. Baby’s moeten elke dag in bad

Vroeger dachten moeders dat baby’s elke dag in bad moesten. Als ze niet dagelijks in bad gewassen werden, waren baby’s onhygiënisch en was de kans dat ze ziek werden groter.

Dit advies is uiteraard niet ‘verkeerd’, maar wel achterhaald. Baby’s zweten amper en stinken doen ze al helemaal niet (tenzij er een volle pamper in het spel is). Kortom: elke twee à drie dagen een bad is prima. Tussendoor kun je ‘m altijd zo wat wassen. En als je het fijn vindt om zo’n badje in je avondroutine in te plannen, doe je maar rustig door.

2. Baby’s moeten in een stille kamer slapen

Dat zou immers het beste zijn om een baby zo snel mogelijk een vast (door)slaappatroon te doen krijgen. Natuurlijk zijn er baby’s die lichter slapen dan andere, maar inmiddels is bewezen dat baby’s ook prima (soms zelfs beter) slapen met geluid op de achtergrond (zogeheten white noise).

Als je baby went aan slapen met geroezemoes en enige activiteit om hem heen, is het bovendien voor hem alleen maar makkelijker om ook op andere plekken (waar het niet per se altijd stil is) in slaap te vallen.

3. Heeft je baby koorts? Ai! Warm aankleden!

Sommige mensen zullen je nog altijd aanraden om je koortsige kind ‘lekker warm’ aan te kleden. Dat is echter niet nodig. Het lichaam moet de warmte immers kwijt kunnen.

Kies daarom liever voor dunne, lichte kleding die losjes om het lichaam valt en een dun lakentje, of verlaag de kamertemperatuur wat. Tenzij je ziet dat hij het erg koud heeft (doordat hij rilt, bijvoorbeeld) – geef hem dan tijdelijk een extra trui of extra deken.

Een verkoelend bad om de temperatuur te doen dalen of een kind op een enorm frisse plaats leggen zonder kleding is geen goed idee, zo informeert Kind en Gezin.

4. Pak je huilende baby niet op maar laat hem liggen, anders wordt hij verwend

De gedachte achter dit advies is dat je baby moet leren zichzelf ‘tot rust te manen’, en dat hij dat niet kan als mama hem steeds voor is. Goed nieuws voor moeders die dit advies verschrikkelijk vinden (omdat het tegen hun moederinstinct ingaat) – gelijk heb je.

Baby’s jonger dan vier maanden beschikken nog niet over manieren om zichzelf te kalmeren. Behalve op een speen (of vinger) sabbelen of in een doek liggen, kunnen ze dus nog niet veel ‘strategieën’ inzetten. Kortom: pak ze die eerste maanden maar gewoon op als ze huilen, dan leren ze dat papa en mama er altijd voor ze zijn. De rest komt later.

5. Gebruik de eerste zes maanden geen zonnebrandcrème

Vroeger waren ouders bang dat zonnecrème op een te jong huidje voor uitslag zou zorgen. Daarom vermeden ze niet alleen zonnecrème maar ook de zon.

Ondertussen weten ouders dat UV-stralen meer kwaad doen dan een mogelijke reactie op de crème. Dus worden baby’s ingesmeerd met speciale zonnecrème (minimaal factor 30), krijgen ze standaard een zonnehoedje op en mogen dan nog alleen in de schaduw buitenkomen als het putje zomer is.

6. Laat je baby niet op je schoot springen of staan, dan krijgt hij O‐benen

Een typisch gevalletje ‘gekke dingen die men vroeger dacht’. Er is helemaal niks mis met je baby op jouw schoot laten ontdekken hoe gewicht, evenwicht en zwaartekracht werken. Hij krijgt er al helemaal geen O‐benen van.

7. Van klassieke muziek wordt je baby slimmer

Helaas, dit effect is – ondanks talloze onderzoeken – nooit bewezen. Je kan dus gewoon zonder schuldgevoel je favoriete rock/pop/techno/dancemuziek opzetten. Tenzij je baby Bach en Mozart leuk vindt, dan zit er niks anders op.

Lees ook: Stoelgang van je baby: wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Babyadvies van vroeger waar ouders zich nu niets meer van aantrekken
Sluiten