Baby 10 Feb 2021 Paulien

Factchecker: Mag je een (pasgeboren) baby wakker maken voor voeding?

‘It takes a village to raise a child’, en dus worden opvoedtips en goeie raad overgedragen van generatie op generatie. Maar klopt al die info eigenlijk wel? Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer riepen we de hulp in van vroedvrouw Joke Muyldermans voor de delicate vraag:

Mag je een baby wakker maken voor een voeding?

Joke: “Laat ons even starten met de basis: instinctief is je baby ingesteld om geregeld borstvoeding (of kunstvoeding) te vragen. Maar betekent dat dat de baby zelf kan en mag beslissen wanneer hij gaat drinken? Ja en neen.

We horen regelmatig ‘borstvoeding geef je op vraag’. En dat klopt, maar uiteraard moet je ook wel kijken of je baby voldóende vraagt. Een kleuter drinkt ook op vraag, maar bij warm weer gaan we als ouder toch aansturen om iets meer te drinken. 

Waarom vragen sommige baby’s dan niet gewoon om drinken wanneer het nodig is? Wel, in de natuur was dit zo voorzien, maar eeuwen geleden waren moeder en kind onafscheidbaar en werd de baby continu geprikkeld door de geur en aanwezigheid van de mama, waardoor hij effectief geregeld om drinken ‘vroeg’. Dat is vandaag anders, al wordt toch nog steeds ingezet op het belang van huid-op-huidcontact kort na de bevalling: hou je baby dicht bij jou, in dezelfde kamer en neem hem regelmatig in de armen zodat je kindje voldoende gestimuleerd wordt om te drinken en zodat je borstvoeding op gang komt.

Nu, als het kindje dus te weinig aangeeft dat hij wil drinken, gaan we even afwijken van het voeden-op-vraag-verhaal. Vergelijk het met het herstel na een griep, waarbij je je lichaam misschien wat moet forceren om terug op krachten te komen. De baby wordt in zo’n geval dus wakker gemaakt om regelmatig te drinken, zodat het energielevel stijgt en de baby erna spontaan weer overneemt.

Regelmatig drinken is bovendien belangrijk om je melkproductie op peil te houden. Afhankelijk van de leeftijd stimuleer je best je baby om na 3, 4, 5 of 6 uur te beginnen drinken. Baby’s die al wat langer tussenlaten, gaan dit vermoedelijk inhalen op een ander moment.

Conclusie: we spreken van voeding op vraag, tenzij de vraag niet voldoende is. Ga dan zeker bij de allerkleinsten uit van minimum 8 voedingen. En meer mag altijd.”

Lees ook:
8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten
De impact van borstvoeding op je seksleven
Cadeautip: Speelgoed dat ‘meegroeit’ met je kindje
Wat kan een osteopaat doen voor jouw baby?
Wanneer slaapt een baby door?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Factchecker: Mag je een (pasgeboren) baby wakker maken voor voeding?
Sluiten