Baby 20 May 2019 Paulien

Mag je een pasgeboren baby wakker maken voor voeding?

Baby’s moeten voldoende drinken om te groeien. Anderzijds hebben baby’s ook genoeg slaap nodig. Maar wat is dan belangrijker? En mag je je baby wakker maken om hem te voeden? 
De slaap- en voedingsbehoeften zijn voor elk kind anders, probeer vooral te herkennen wat jouw kindje nodig heeft. Er zijn geen strikte regels of een voedingsschema voor hoe vaak baby’s borst- of flesvoeding nodig hebben. Het voedingsritme verschilt van baby tot baby. Vergelijk jouw baby dus niet met andere baby’s van dezelfde leeftijd.

Hoe vaak moet een baby drinken?

Gemiddeld drinken baby’s die borstvoeding krijgen vaker dan leeftijdsgenootjes die flesvoeding krijgen. Dat komt door de samenstelling van de moedermelk die gemakkelijker en sneller verteert.
Een gezonde baby kan perfect de hoeveelheid en het aantal voedingen bepalen. Voed een baby daarom wanneer hij aangeeft dat hij wil drinken. Als de baby honger heeft, geeft hij vaak eerst subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn handjes en zijn oogjes zijn nog gesloten, hij balt zijn vuistjes, hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, de handjes gaan naar zijn mondje of hij maakt een gespannen indruk.

Moet je je baby wakker maken om te drinken?

Een gezonde pasgeborene of zuigeling zal meestal spontaan wakker worden als hij honger heeft, en hoef je dus niet wakker maken. Sommige baby’s slapen echter gedurende een lange periode door als ze niet gewekt worden. Dan mag je ze dus gerust wakker maken, ook overdag.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft een aantal richtlijnen opgesteld. Deze zijn voor baby’s die op tijd zijn geboren en niet ziek zijn, geen onderliggende aandoening hebben en met een goede gewichtsevolutie en groeicurve geboren zijn (100 tot 150 gram per week). Als je over iets twijfelt, contacteer dan zeker je arts.

Gezonde baby’s met een normaal geboortegewicht (>2500 gram)

•  Tijdens de eerste 14 dagen heeft je baby minimaal 6 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 6 uur tussen twee voedingen liggen.
• Tussen twee en acht weken heeft je baby minimaal 5 voedingen per dag nodig en mag er maximaal 8 uur tussen twee voedingen liggen.
• Vanaf 8 weken: minimaal 4 voedingen per 24 uur en maximaal 12 u tussen twee voedingen.

Baby’s met een te laag geboortegewicht (<2500 g)

•  Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen.
• Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
• Vanaf 3000 g: minimaal 5 voedingen per dag nodig en maximaal 8 uur tussen twee voedingen.

Lees ook: Kolven, deze dingen zal je partner er nooit van begrijpen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Mag je een pasgeboren baby wakker maken voor voeding?
Sluiten