Baby 30 May 2019 Paulien

Praktische tips om je baby op een veilig manier buiten te laten slapen

Nu het weer mooier wordt en je zelf meer tijd doorbrengt in de buitenlucht, is het natuurlijk heel fijn om je baby bij je in de buurt te hebben. Maar hoe kan je je kleintje op een veilige manier buiten laten slapen? 

In ons land heeft Kind & Gezin recent een aantal richtlijnen opgesteld in verband met buiten slapen. Ook in Nederland hebben diverse organisaties van kinderdagverblijven gelijkaardige richtlijnen opgesteld. Wij lijsten ze even voor je op.

Als het koud is

Heel kleine kinderen kunnen hun temperatuur nog niet goed regelen dus ze zijn gevoelig voor de koudere temperaturen. Pas dus altijd de kledij van je kleintje aan aan de weersomstandigheden. Doe hetzelfde met het beddengoed. Een slimme aankoop is de vierseizoenenslaapzak. Die is goedgekeurd voor buitengebruik en kan je elk seizoen aanpassen.

Als het vriest of heel hard waait, kan je het buitenbedje beter niet gebruiken. Kinderen met een aanleg voor astma laat je ook beter niet buiten slapen met koud weer. Het inademen van koude lucht kan zorgen voor meer piepen en hoesten.

Bij warmer weer

Bij warmer weer is het belangrijk om je kleintje voldoende te beschermen tegen insecten en de zon. Pas ook bij deze temperaturen de kledij en het beddengoed van je baby voldoende aan. Als het echt overdreven warm is of de zon schijnt zeer fel, laat je je baby het beste binnen slapen.

Veilig slapen

Of je kleintje nu binnen of buiten slaapt, je moet er altijd voor zorgen dat je baby veilig is. Hier volgen enkele praktische tips om die veiligheid te waarborgen.

• Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
• Rook niet in de omgeving van je baby.
• Blijf in de buurt en hou toezicht. Controleer de baby minstens om de tien minuten.
• Een kinderwagen is geen vaste slaapplek.
• Let erop dat het buitenbedje voldoet aan de aanbevelingen voor een veilig kinderbedje.
• Het buitenbedje en zeker de matrassen en het beddengoed moeten ’s avonds binnengehaald worden. Een vochtige binnenzijde van het buitenbed zorgt voor schimmelvorming.
• Buitenbedden worden alleen buiten gebruikt en niet als slaapplek binnen voor de kinderen.
Meer weten over de voor- en nadelen van buiten slapen? gezondheid.be
Lees ook: In tien stappen voor het eerst naar buiten met je kersverse baby

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Praktische tips om je baby op een veilig manier buiten te laten slapen
Sluiten