Baby 26 Oct 2019 Paulien

Moet je je baby laten boeren na iedere maaltijd?

In China betekent boeren dat het eten lekker heeft gesmaakt, maar boeren heeft ook een praktische functie, zeker bij de kleinsten onder ons. Het zorgt er immers voor dat er bij baby’s lucht vrijkomt die pijnlijk vastzit.

Baby laten boeren

In tegenstelling tot wat veel ouders denken, betekent dit niet dat je baby na iedere maaltijd moet boeren. Soms komt er nu eenmaal geen boertje vrij, hoe hard je ook klopt of wiegt. Als ouder moet je op zo’n momenten niet panikeren: het kan gewoon zijn dat je kindje deze maaltijd minder lucht binnengekregen heeft dan normaal.

Hoe weet je dan wanneer je jouw baby wel of niet moet laten boeren? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: kijk goed naar wat je baby doet tijdens en na het voeden. Is er sprake van de volgende klachten en situaties? Dan is het altijd verstandig om na het voeden te boeren.

  • Spuugt je baby na de voeding? Dan kan er iets dwars zitten.
  • Als je baby na de maaltijd huilerig is of onrustig blijft.
  • Heeft je baby erg gulzig gedronken? Dan is de kans groot dat hij of zij veel lucht binnen heeft gekregen.
  • Trekt je baby gekke (pijnlijke) gezichten, dan is dit vaak een teken dat er iets dwars zit.
  • Wanneer je baby niet meer wilt drinken kan een boertje tussendoor helpen. Daardoor komt er ruimte vrij en kan je kindje weer meer drinken.

Flesvoeding vs borstvoeding

Het maakt niet uit of je baby fles- of borstvoeding krijgt. In beide gevallen kan je kind te veel lucht binnen krijgen. Dat heeft onder andere te maken met het goed aanleggen.

Of het nu je borst is of de fles, wanneer je kindje niet goed hapt kan er automatisch meer lucht mee binnen komen omdat er geen vacuüm-effect is. Zeker kleine kindjes die net leren drinken, hebben hier last van. Oefening baart kunst, dus blijf samen zoeken naar houdingen en manieren waarop je kind wel goed kan drinken.

Hoe moet je boeren?

Om je kind goed te laten boeren, bestaan er verschillende manieren. Zo kun je het op de klassieke manier doen: staand met het hoofdje van je baby op of over je schouder. Door zachtjes te kloppen op het ruggetje en zelf mee te wiegen, help je de lucht naar boven te komen.

Je kan ook zittend je baby laten boeren. Dit doe je door je baby met de borst op je ene arm te laten leunen en met je andere hand over het ruggetje te kloppen.

Als het boeren niet gelijk van een leien dakje gaat: geen paniek. Het helpt soms om je baby na de maaltijd eerst even te laten bijkomen. Laat daarom het eten even zakken alvorens je opnieuw probeert een boertje uit je baby te krijgen.

Lees ook:
Onderzoek naar plastic zuigflessen: “Let op met opwarmen flesje”
De impact van borstvoeding op je seksleven
Heb je deze borstvoedingsposities al geprobeerd?
8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten
Wanneer slaapt een baby door?
Is mijn baby een huilbaby?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Moet je je baby laten boeren na iedere maaltijd?
Sluiten