Kinderwens 13 May 2019 Paulien

9 dingen om te onthouden als je zwanger probeert te worden

Soms kan simpelweg het prille begin van zwanger worden al overweldigend zijn. Er kan een heleboel op je af komen, of je kan aan jezelf gaan twijfelen. Houd deze dingen in je achterhoofd als je zwanger probeert te worden.

1. Elke vrouw is anders

Elk lichaam is anders. Het kan heel verleidelijk zijn om jezelf te vergelijken met die ene vriendin of je zus die al na een week proberen zwanger was. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het écht voor iedereen anders is.

2. Het gebeurt misschien niet meteen

Voor jou kan het zo zijn dat het niet in één keer raak is. Wie weet worden je vriendinnen wel zwanger zodra het woordje ‘seks’ maar genoemd wordt. Raak niet in paniek als dat voor jou niet geldt want dat is helemaal normaal.

3. Als het lang duurt om zwanger te worden, betekent dit niet dat er iets mis met je is

Het kan soms heel lang duren voordat je zwanger wordt. Dat hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Het kan gewoon iets langer op zich laten wachten zonder dat er een reden voor is. En zelfs als er wel een medische oorzaak is, is er niks ‘mis’ met je, je bent altijd goed zoals je bent.

4. Je lichaam heeft misschien tijd nodig om ‘te wennen’ als je met de pil stopt

Het komt voor dat de cyclus niet meteen weer op gang komt als vrouwen stoppen met de pil. Je lichaam is gewend aan de anticonceptiepil en moet nu als het ware de interne balans weer herstellen. Het kan soms een paar maanden duren voordat je menstruatiecyclus weer op gang komt.

5. Niet elke vrouw heeft een cyclus van 28 dagen

De gemiddelde cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Hierdoor kan het ook zijn dat je eisprong op een ander moment binnen je cyclus plaatsvindt. Het is wel handig om in de gaten te houden wanneer je eisprong precies plaatsvindt.

Lees ook: Heel wat vrouwen hebben niet zo’n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden

6. Vruchtbaarheids-apps kunnen je een gevoel van controle geven maar kunnen je ook ongerust maken

Die apps zijn natuurlijk heel handig om de stand van zake rond je vruchtbaarheid in de gaten te houden. Maar het kan er ook voor zorgen dat je de boel gaat overanalyseren en meer stress ervaart dan nodig. Het is voor jezelf niet fijn als je je blind blijft staren op de cijfertjes en temperatuurmetingen van zo’n app.

7. Dat je de seks inplant, hoeft nog niet te betekenen dat het saai wordt

Het kan nogal on-sexy voelen om de seks in te moeten plannen op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent. Maar spice it up! Haal de druk eraf en breng het leuke gevoel terug door juist een mooi lingeriesetje aan te trekken of daarvoor nog een date te plannen met je man.

8. Een zwangerschapstest kan de ene dag positief zijn en de andere dag negatief

Een zwangerschapstest meet het HCG hormoon in je lichaam: als dat aanwezig is ben je zwanger. Maar het kan wel twee weken duren voordat dit hormoon in je lichaam te vinden is. Wacht dus liever even met het doen van die zwangerschapstest om jezelf twijfels en een emotionele rollercoaster te besparen.

9. Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook

Het is natuurlijk belangrijk dat je luistert naar je arts. Maar het is ook belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren. Als er iets voor jouw gevoel niet goed zit, is het altijd belangrijk om aan de alarmbel te trekken. Vrienden, familie en kennissen kunnen ook de nodige adviezen jouw kant opsturen, dat is altijd met de beste bedoelingen maar uiteindelijk ken jij het ritme van je eigen lichaam het best.

Wil je even helemaal ontspannen? Probeer dan deze 8 snelle manieren om te ontstressen.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
9 dingen om te onthouden als je zwanger probeert te worden
Sluiten