Kirsten Ginckels vertelt over 'Wolk in mijn hoofd': "Als een vriendin pas bevallen is, zal ik nooit zeggen 'geniet ervan!'"

dossier

1 op de 5 vrouwen heeft een postnatale depressie en maar 1/10 krijgt de hulp die ze nodig heeft. Daarom lanceerde het Gents Netwerk voor perinatale mentale gezondheid de website wolkinmijnhoofd.be. Ervaringsdeskundige Kirsten Ginckels werkte daaraan mee. Zij vertelt ons meer over het idee achter de website en wat een postnatale depressie precies is.

Kirsten Ginckels is de auteur van het boek The Gentle Mom en stond mee aan de wieg van wolkinmijnhoofd.be. In haar boek en op de website vertelt ze openhartig over haar ervaring met postnatale angststoornissen. Wij stelden haar een paar vragen over haar ervaringen, haar boek en natuurlijk de nieuwe website.

Op 29 augustus werd de website wolkinmijnhoofd.be gelanceerd. Daar werkte jij aan mee. Hoe kwam die samenwerking tot stand?

"Ik werk mee aan 'Wolk in mijn hoofd' als ervaringsdeskundige. Dat is natuurlijk niet iets dat je wil worden, maar jammer genoeg ben ik door mijn eigen ervaring zeer vertrouwd met het onderwerp. In die rol werd ik enkele jaren geleden uitgenodigd door het Gents netwerk voor perinatale mentale gezondheid. Zij vonden het nuttig en waardevol te spreken met een ervaringsdeskundige en wilden graag weten hoe ik reageerde op hun ideeën. Vandaaruit is de samenwerking voortgevloeid"

"Als de website bestond toen ik mijn postnatale depressie had, had ik me zeker minder eenzaam gevoeld."

Wat is het doel van 'Wolk in mijn hoofd' precies? 

"Het is een broodnodige website omdat er tot nu toe maar heel weinig informatie te vinden is over het onderwerp postnatale depressie. En als die informatie al te vinden is, is ze zeer gefragmenteerd. Wij willen al die informatie bundelen op een plaats. Symptomen, tips, getuigenissen, maar ook info over waar je hulp kan zoeken. De lijst van gespecialiseerde hulp staat al op de website en zal ook steeds aangevuld worden."

Wat betekent de website voor jou?

"7 jaar geleden ben ik zelf voor de eerste keer mama geworden en ik had toen nood aan een website zoals deze. Ik voelde me alleen met m'n gevoelens. Ik heb een angststoornis ontwikkeld en ik voelde me alsof ik niet normaal was. Als de website toen bestond, had ik me zeker minder eenzaam gevoeld."

"De website is ook heel belangrijk omdat we meer doen dan enkel symptomen weergeven. Elke zwangerschap is anders, dus zo is ook elke bevalling en elke postpartum verschillend. Door de getuigenissen op de website beseffen lezers dat hoe ze zich ook voelen, ze nooit alleen zijn. Voor mij is het contact-gedeelte van de website ook heel belangrijk. Zo weten lezers meteen waar ze terecht kunnen voor gespecialiseerde hulp."

Op de website staan tips voor mama's en voor papa's, maar de tips voor papa's gaan meer over ondersteuning. Komt postnatale depressie dan uitsluitend voor bij vrouwen?

"Neen, postnatale depressie komt ook voor bij mannen, ongeveer bij 1 op de 10. Professor Lemmens praatte daar nog over bij Radio 1. Als een vrouw depressieve klachten krijgt, is de kans groot dat de partner deze gevoelens ook ontwikkelt. Er is tot nu toe nog geen specifieke plaats voor deze groep op de website. Maar hier wordt zeker over nagedacht bij verdere ontwikkelingen."

"Mijn partner zei nooit 'stel u niet aan' of herpak u'. Bij dat soort uitspraken lijkt het alsof je bewust of moedwillig je hoofd laat hangen."

Op de website vind je ook advies terug over wat je wel en beter niet zegt tegen een persoon met een postnatale depressie. Heb je hier zelf ervaring mee?

"Ik heb het geluk gehad dat mijn naasten mij altijd in mijn waarden hebben gelaten. Daarmee bedoel ik dat ze respect en begrip hadden voor mijn situatie. Mijn partner zei nooit 'stel u niet aan' of 'herpak u'. Bij dat soort uitspraken lijkt het altijd alsof je bewust of moedwillig je hoofd laat hangen. Dat soort uitspraken, en alle uitspraken die inspelen op je schuldgevoel zoals 'je hebt een gezonde baby, waarom ben je niet blij', helpen niet. Ik heb veel geluk dat ik dat nooit face-to-face heb moeten meemaken. Maar ik twijfel er niet aan dat dat achter mijn rug wel eens gezegd is."

"Als een vriendin pas bevallen is, zal ik nooit zeggen 'geniet ervan!' "

Ga je door je ervaring nu anders om met vriendinnen die pas bevallen zijn?

"Ik ben natuurlijk gevoeliger voor de symptomen. Maar ik zeg bijvoorbeeld nooit 'Proficiat met je baby, geniet ervan!'. Ik kies altijd eerder voor een boodschap die zich meer focust op de moeder. Hoe zij het stelt en vooral dat ze altijd met eender wat bij mij terecht kan. Moeder worden is het mooiste wat er is, maar in het echte leven komt er wel heel wat meer bij kijken."

Je schreef ook een boek: The Gentlemom. Wat wou je daar precies mee bereiken?

"Met dat boek wilden wij eerlijk communiceren over hoe het moederschap echt is. Niets verbloemen en ook niets verstoppen achter een filter zoals we op Instagram zo vaak zien."

"Ik ben altijd heel open geweest over mijn situatie."

Hoe reageerden je naasten op het boek? Waren zij al op de hoogte of was jouw verhaal een verrassing voor hen?

"Het boek is er gekomen nadat het al veel beter ging met mij. Het schrijven was eigenlijk een soort verwerkingsproces. De mensen in mijn omgeving wisten al wel meteen waar het over ging. Toen ik me zo voelde, had ik de wil en de energie niet meer om een masker op te zetten of erover te liegen. Ik ben dus altijd heel open geweest over mijn situatie."

Op de Instagrampagina van The Gentlemom hebben jij en je collega een tijdje geleden een afscheidsbericht gepost. Is dat een afgesloten hoofdstuk?

"Via sociale media kregen we heel veel berichten binnen van mama's en papa's die vragen hadden en hulp zochten en we kregen ook heel veel aanvragen voor lezingen. We kregen dat gewoon niet meer gebolwerkt onder ons twee. Praten over een postnatale depressie voelde ook telkens aan alsof ik een oude wonde openhaalde, dus het was ook heel zwaar."

"Bij 'Wolk in mijn hoofd' kunnen we mensen helpen met de nodige ondersteuning. Een afgesloten hoofdstuk zou ik het dus niet noemen, eerder een pagina die we omgedraaid hebben."

Lees meer op wolkinmijnhoofd.be

Lees ook:
Alles over urineverlies tijdens en na de zwangerschap
Ontzwangeren, wat houdt dat eigenlijk in?
Getuigenis: "Ik mis mijn zwangere buik"
Getuigenis: "Ik had een postnatale depressie"


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram