Alles wat je moet weten over het geboorteverlof voor vaders en mee-ouders

Word je binnenkort vader of mee-ouder? Allereerst een dikke proficiat. Net als de mama heb jij recht op geboorteverlof. We zetten de belangrijkste informatie even op een rijtje.

Wat is het geboorteverlof ?

Een vader of mee-ouder heeft op dit moment als vol- of halftijdse werknemer recht op 10 werkdagen geboorteverlof (in de volksmond vaak ‘vaderschapsverlof genoemd). Als zelfstandige krijg je vanaf 1 januari 2021 15 dagen en vanaf 2023 20 werkdagen. Ook het geboorteverlof voor vaders en mee-ouders wordt vanaf 1 januari 2021 opgetrokken naar 15 dagen, en vanaf 2023 naar 20 werkdagen.

Die dagen moeten binnen vier maanden na de geboorte van je dochter of zoon opgenomen worden. Of je de verlofdagen verspreidt of in één keer opneemt, kies je zelf, maar je moet ze wel opnemen per dag of halve dag. In uren is dus niet mogelijk. De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van vier maanden. Het aantal dagen geldt ook voor een meerling.

Hoe vraag je het geboorteverlof aan?

Er bestaat nog geen standaardformulier om het verlof aan te vragen bij je werkgever. Als biologische vader breng je je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte van de geboorte van je kind, en laat je onmiddellijk ook weten dat je geboorteverlof wenst te nemen. Je bezorgt een kopie van de geboorteakte, en in geval van meemoederschap is ook een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig. Na de goedkeuring van je werkgever, kan je een uitkering aanvragen bij jouw ziekenfonds.

Welk bedrag krijg je ?

De eerste drie dagen blijf je je normaal loon behouden. De overige zeven dagen krijg je een uitkering van het ziekenfonds, die 82 % van je begrensde brutoloon bedraagt.

Bescherming tegen ontslag

Van zodra je schriftelijk melding doet van het vaderschapsverlof of verlof voor meemoederschap, ben je tot drie maanden na de kennisgeving beschermd tegen ontslag.

Lees ook:
Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje?
Ouderschapsverlof aanvragen: regels en bedrag
Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen?

Bronnen:
https://overheid.vlaanderen.be
https://www.kidslife.be
https://www.riziv.fgov.be
https://www.vlaanderen.be
https://werk.belgie.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over het geboorteverlof voor vaders en mee-ouders
Sluiten