Alles wat je moet weten over kraamzorg

dossier Na de bevalling is het even zoeken om jullie draai te vinden. Een nieuwe routine, slaapgebrek, je lichaam de tijd geven om te herstellen en uiteraard 24/7 voor je kleintje zorgen: dat is best een hele aanpassing. Of het nu je eerste kindje is of je derde, iedereen kan wel wat hulp gebruiken. Kraamzorg (of kraamhulp) kan tijdens die periode extra ondersteuning bieden.

Wat is kraamzorg?

Onder kraamzorg vallen twee zaken: de medische ondersteuning door een vroedvrouw en de niet-medische begeleiding van een kraamverzorgster. Een vroedvrouw heeft veel medische kennis en ervaring en volgt bijgevolg jou en je kindje op. Ze kan je adviseren over de verzorging en de voeding van je baby’tje, voert de nodige controles uit, bekijkt samen met jullie het slaapritme van de baby enzovoort. Een kraamverzorger/verzorgster zorgt ervoor dat de thuiskomst zo rustig mogelijk kan verlopen. Eigenlijk helpt hij/zij bij allerhande taken zoals het voeden en het verzorgen van de baby, de verzorging van de mama, hulp bij het huishouden, hulp bij de opvang van de andere kinderen in het gezin enzovoort. Een extra paar handen dus, zodat jij zoveel mogelijk van je kersvers kindje kan genieten.

Aanvraag kraamzorg

Een vroedvrouw hoef je niet op voorhand te regelen, maar kan natuurlijk wel. Op deze website vind je een vroedvrouw in jouw regio. Het voordeel van op voorhand een vroedvrouw te regelen, is dat je voor de bevalling al eens kan kennismaken. Dat zal jou als moeder enige gemoedsrust bieden. Bovendien kan ze dan al wat tips geven om bijvoorbeeld de borstvoeding goed te starten, want de eerste uren zijn essentieel. Voor kraamzorg doe je het best een aanvraag in de zesde maand van je zwangerschap. Er zijn zes expertisecentra voor kraamzorg, per regio, die kan je vinden op deze website. Als je contact opneemt, zal normaal gezien iemand langskomen om samen met jou te overlopen op welke (halve) dagen je kraamzorg kan gebruiken, en bij welke taken je graag hulp krijgt.

Kostprijs

Als je een beroep doet op een geconventioneerde vroedvrouw zal zij de betaling regelen via een mutualiteit. Het enige wat je haar moet bezorgen is een kleefbriefje van jouw ziekenfonds. Er kunnen wel enkele dossierkosten of onkostenvergoedingen aangerekend worden. Je hebt recht op 9 huisbezoeken, tot één jaar na de geboorte van je kind. Is de vroedvrouw niet geconventioneerd, dan regelt zij de betaling rechtstreeks met jou. De kostprijs van kraamhulp varieert per gezin en is afhankelijk van het netto-inkomen, het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent en welke hospitalisatieverzekering je hebt. In principe geldt: hoe lager het inkomen, hoe minder je voor kraamzorg betaalt. Sommige kraamzorgdiensten werken ook met een maximumtarief van € 11 per uur. In sommige gevallen krijg je van je ziekenfonds een tegemoetkoming of een volledige terugbetaling, maar daarvoor raadpleeg je best je eigen ziekenfonds. Kraamzorg is mogelijk tot drie maanden na de bevallingsdatum. Lees ook: Ouderschapsverlof aanvragen: regels en bedrag Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje? Bronnen: www.kraamkaravaan.be www.expertisecentrakraamzorg.be Auteur: Axelle Brants  


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram