Alles wat je moet weten over de vlokkentest

Indien de triple-test, de NIPT of de combinatietest een verhoogd risico op een bepaalde aandoening aangeeft, kan men overgaan tot een vlokkentest. Bij een vlokkentest worden ‘vlokken’ (chorionvilli) afkomstig van de placenta verzameld. De cellen die deze vlokken bevatten worden onderzocht om eventuele genetische afwijkingen bij de foetus vast te stellen.

Deze techniek wordt gebruikt voor het opsporen van:

  • afwijkingen van de chromosomen, zoals het syndroom van Down
  • een aantal stofwisselingsziekten
  • een aantal genetische afwijkingen.

De vlokkentest is niet geschikt voor het opsporen van een neurale-buisdefect. Ook onderzoek naar infecties (CMV, toxoplasmose…) kan niet met een vlokkentest.

De vlokkentest wordt tussen de 10de en de 13de week van de zwangerschap uitgevoerd. Nadien is de ingreep technisch moeilijker. Afhankelijk van de onderzoeken is de uitslag gekend na drie dagen tot drie weken.

Wanneer wordt een vlokkentest aangeraden?

Een vlokkentest is geen standaard screeningsonderzoek. Je arts zal dit alleen voorstellen als een eerder screeningsonderzoek een verhoogd risico aantoonde of als er een medische reden is om dit extra onderzoek te doen, bijvoorbeeld als jij of je partner drager zijn van een genetische afwijking.

Het is belangrijk dat je goed overweegt of je de vlokkentest al dan niet wilt laten uitvoeren. Het resultaat kan namelijk ook slecht zijn. Vóór de test wordt uitgevoerd, is er daarom altijd een uitvoerig gesprek over de betekenis en de gevolgen van een eventueel afwijkend resultaat. Als je dat wilt, kan je ook sociale en psychologische begeleiding krijgen.

Hoe verloopt een vlokkentest?

Eerst wordt een echografisch onderzoek gedaan. Afhankelijk van de bereikbaarheid van de moederkoek heeft de arts keuze uit twee technieken om enkele vlokken op te zuigen: via een prik door de buikwand of met een fijn buisje via de vagina. Geen van beide methoden zijn pijnlijk.
De test duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek moet je een uur in bed te blijven en ben je twee dagen werkonbekwaam. Verschiet niet als je na de ingreep een gevoel lichte buikpijn en/of bloedverlies hebt. Dat gebeurt bij de meeste vrouwen en is geen reden tot bezorgdheid. Neem wel contact op met je arts of het ziekenhuis als het bloedverlies toeneemt, vooral als er ook buikkrampen optreden.

Risico’s van een vlokkentest

Het onderzoek is niet geheel zonder risico, er bestaat een kans van 0,5 procent op een miskraam.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over een vruchtwaterpunctie

Bronnen:
www.fara.be
www.uzleuven.be/nl/vlokkentest
www.uza.be/behandeling/vruchtwaterpunctie-vlokkentest
www.brusselsgenetics.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de vlokkentest
Sluiten