Alles over het griepvaccin voor zwangere vrouwen

Wie zwanger is, heeft minder weerstand tegen infecties, waardoor de griep bij een zwangere vrouw ernstiger kan verlopen en meer complicaties kan veroorzaken. Als je zwanger bent, loop je zelfs tot 7 keer meer kans om door griep te worden opgenomen in een ziekenhuis dan iemand die niet zwanger is. Daarnaast is een zware griep ook gevaarlijk voor de gezondheid van je ongeboren baby, met als mogelijke gevolgen vroeggeboorte, verminderd geboortegewicht, zwangerschapsverlies en overlijden van je kindje kort na de geboorte.

Is het griepvaccin veilig?

Vaccinatie tegen de griep tijdens de zwangerschap zorgt er niet alleen voor dat je als mama veel minder risico loopt om ziek te worden, het geeft je kindje via de placenta ook beschermende afweerstoffen mee. Verschillende studies tonen aan dat het griepvaccin volledig veilig is tijdens je zwangerschap (en trouwens ook als je borstvoeding geeft). Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken bij de moeder of de baby.

Wanneer laat je best de griepprik zetten?

De Hoge Gezondheidsraad beveelt de vaccinatie aan voor alle vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. Het vaccin mag eender wanneer worden toegediend, al ligt de ideale periode van inenting tussen half oktober en half december. Het duurt ongeveer twee weken voor het vaccin werkt. Aangezien elk jaar andere types griepvirussen circuleren, moet het vaccin telkens worden aangepast. Je vaccin is dus maar goed voor één jaar.

Vaccinatie is ook aanbevolen voor ouders van een baby jonger dan zes maanden en voor wie een baby verzorgt (familieleden, kinderverzorgsters…).

Wordt het griepvaccin terugbetaald?

Het vaccin wordt grotendeels terugbetaald door het ziekenfonds. De arts vermeldt dan ‘derde-betalingsregeling van toepassing’ op het voorschrift, waardoor je bij de apotheek minder moet betalen voor het griepvaccin.

Lees ook:
Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?
Welke kinderziekten zijn gevaarlijk tijdens je zwangerschap?
Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen?
Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Bronnen:
www.vlaanderen.be
www.laatjevaccineren.be
www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles over het griepvaccin voor zwangere vrouwen
Sluiten