9 weken zwanger

In dit artikel
9 weken zwanger

dossier Je bent nu twee maanden zwanger. Als je voordien nog niets hebt gemerkt, dan wordt het nu stilaan duidelijk dat je zwanger bent. De belangrijkste orgaanstelsels van het embryo zijn nu gevormd.

Mama tijdens week 9

Indien je eerste zwangerschapscontrole nog niet gebeurd is, dan dan raadpleeg je in de loop van deze of de komende weken het best je vroedvrouw of (huis)arts.

Het wordt steeds meer duidelijk dat je zwanger bent!

  • Je borsten zijn groter en voller geworden. Ook de tepels zijn groter en donkerder. Vaak zijn ze ook gevoeliger. Dat is normaal. Je borsten zullen in de komende weken nog groter worden. Vanaf de vijfde maand verdwijnt meestal wel de grotere gevoeligheid.
  • Ook je buik begint stilaan te groeien, maar nog niet genoeg om herkend te worden, tenzij door jezelf en misschien je partner.
  • Rond deze tijd van de zwangerschap kan je opeens wat bloed verliezen. Meestal hoef je je daarover geen zorgen te maken. De baarmoedermond zit vol met bloedvaatjes, waarvan er gemakkelijk één kan springen. Als je veel bloed verliest of als je je toch zorgen maakt, contacteer je het best je huisarts of gynaecoloog.
  • Bent je voor de zwangerschap niet naar de tandarts geweest, doe dit dan alsnog tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op tandvleesontsteking, overgroei van tandvlees, bloedend tandvlees, slijtage van tandglazuur, …
  • Heb je last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kan het zijn dat je aan bloedarmoede lijdt. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Bij het eerste zwangerschapsonderzoek rond 8-10 weken word je een eerste keer getest op bloedarmoede. Dit wordt rond 24-28 weken nog eens herhaald. Wanneer je gezond en afwisselend eet, krijg je voldoende bouwstoffen binnen om rode bloedcellen aan te maken.
  • Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op een schildklierprobleem tijdens de zwangerschap. Een slecht werkende schildklier kan tot allerlei zwangerschapscomplicaties leiden en kan ook nefast zijn voor de groei en ontwikkeling van de foetus. In deze gevallen is een bloedtest voor de zwangerschap en zeker bij het eerste zwangerschapsonderzoek aan te raden.
  • In het begin van de zwangerschap is het niet uitzonderlijk dat het verlangen om te vrijen afneemt. Maar er zijn ook vrouwen die meer zin hebben om te vrijen. Hoe seksualiteit wordt beleefd tijdens de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Dit geldt zowel voor jezelf als voor je partner. Praat er met elkaar over als je problemen ervaart of twijfels hebt. Vrijen tijdens de zwangerschap houdt meestal geen risico’s in voor de baby. Wel kan het zijn dat een andere vrijtechniek nodig is naarmate je buik dikker wordt.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van bloedverlies aan het begin van de zwangerschap?

unsplash_wereldkaart_wereld_reizen.jpg




  • Aangezien het risico op een spontane miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, kan je een verre reis beter uitstellen tot na deze periode. Reizen verhoogt het risico op een miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden. De mogelijke combinatie van zwangerschapsbraken met reisziekte verhoogt bovendien het risico op uitdroging, zeker indien dit zich in tropische temperaturen afspeelt.
  • Vermoeidheid komt vooral voor in de eerste maanden en tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Je zou bij wijze van spreken overal en op elk tijdstip kunnen slapen, zelfs als je de hele nacht hebt doorgeslapen. Je voelt je misschien ook regelmatig futloos. In het begin komt het meestal door de hormonale veranderingen en omdat je misschien minder goed slaapt. Later door de toename in gewicht, emotionele spanningen en slaapproblemen. Eigenlijk is er maar één advies: geef toe aan de vermoeidheid. Ga ´s avonds eerder naar bed‚ doe een middagdutje en neem niet teveel hooi op je vork.
  • Ook kunnen er allerlei huidveranderingen optreden waardoor je gevoeliger wordt voor zonlicht en/of last kunt hebben van jeuk of uitslag.

Lees ook: Mag je reizen als je zwanger bent?

Je baby tijdens week 9

Het embryo is nu 7 weken oud. Het is ongeveer 2,5-3,5 cm groot en weegt ongeveer 2-3 gram. De belangrijkste orgaanstelsels zijn gevormd.

  • Het hoofdje, dat nog steeds erg groot is in vergelijking met de rest van het lichaam, krijgt meer en meer vorm, met een neus, mond en tong. Ook de oogleden ontwikkelen zich stilaan.
  • De organen die de lever, galblaas, milt en bijnier zullen worden, krijgen meer vorm.
  • Hart en longen zijn door het middenrif gescheiden van het spijsverteringskanaal.
  • De placenta en de navelstrengvaten zijn nu aangelegd. De placenta bestaat uit chorionvlokken met een uitgebreid bloedvatennetwerk; hier omheen stroomt moederlijk bloed. De navelstreng bevat één navelstrengader en twee navelstrengslagaders. De navelstrengader vervoert bloed van de placenta naar de foetus. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen. De navelstrengslagaders vervoeren bloed van de foetus naar de placenta. Dit bevat koolstofdioxide en afvalstoffen.
  • Alle vier de hartkamers zijn aanwezig en de hartkleppen worden gevormd. Je arts kan het hartje al horen kloppen. De hartslag is nu ook zichtbaar op een uitwendige echografie. Normaal gebeurt de eerste zwangerschapsecho bij het tweede zwangerschapsonderzoek tussen 11 en 14 weken. Dan wordt ook de hartslag gecontroleerd. Indien er problemen vermoed worden, kan die echo echter vroeger uitgevoerd worden.
  • Vanaf nu worden de botten aangemaakt. Als eerste komen de botten in boven- en onderkaak en bij het sleutelbeen.
  • De ledematen ontwikkelen zich meer en meer. De benen en armen zijn langer geworden en worden buigzaam. Ook de gewrichten van knie en elleboog worden namelijk gevormd. Er ontstaat ook een elementaire teen- en vingerstructuur.
  • De spieren zijn nu zo ver ontwikkeld dat je baby zich kan bewegen. Het zijn nog geen bewuste bewegingen, maar eerder schokjes van de ledematen. Je voelt daarvan nog niets, maar de bewegingen kunnen wel zichtbaar zijn op een echo.
  • In de loop van deze week begint de vorming van de geslachtsorganen en het urinewegstelsel. Het knopje dat beide geslachten tussen de benen hadden, groeit uit tot een clitoris of een penis. Bij vrouwelijke embryo’s ontstaan nu eierstokken en bij de mannelijke beginnen de zaadballen te ontwikkelen.

Lees ook: Zwangerschapsverlies: hoe kan je een miskraam herkennen?

Lees ook: Mag je blijven joggen tijdens je zwangerschap?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram