7 dingen waar mama’s vroedvrouwen dankbaar om zijn

Vroedvrouwen zijn misschien maar even in ons leven, maar in die tijd veroveren ze wel een plek in ons hart. Vandaag is het de dag van de vroedvrouw, de ideale gelegenheid dus om deze geweldige vrouwen eens in de kijker te zetten.

Ze neemt de tijd 

Om ons dingen uit te leggen, om ons gerust te stellen en om ons te ondersteunen. Ze legt in geuren en kleuren uit hoe je het best borstvoeding geeft en dat het echt wel mogelijk is dat dat kindje straks uit je vagina komt. Of je nu voor de eerste keer bevalt of komt voor een vervolgbezoek, deze dame staat altijd voor ons klaar. Ze neemt tijd voor ons ook al komt ze eigenlijk altijd tijd tekort.

Ze helpt ons 

Waarover we ons ook zorgen maken, altijd kunnen we bij haar terecht voor advies. Of we nu angstig zijn omdat we straks een alleenstaande mama worden of omdat we het financieel niet kunnen bolwerken… Zij stelt ons gerust. Dankzij haar grote netwerk kan ze ons bovendien doorverwijzen naar mensen die ons kunnen verder helpen: maatschappelijk werkers, gespecialiseerde dokters, yogadocenten, noem maar op.

Ze is altijd eerlijk 

Ze behandelt ons niet alsof we onwetende vrouwen zijn. Die technische benamingen, daar snappen we vaak niets van, gelukkig legt de vroedvrouw alles uit in mensentaal. En als er iets mis is, zal ze dat niet proberen wegsteken, maar zal ze juist uitpluizen wat er aan de hand is. Ze is altijd eerlijk en verzacht zware boodschappen. Ze zet ons en ons kindje altijd op de eerste plaats.

Ze houdt onze hand vast tijdens de bevalling 

Als we de ruggenprik krijgen of de pijn van weeën verbijten, zetten we onze vingernagels in haar arm of trekken we aan haar blouse, maar zij verdraagt het allemaal alsof het niets is. Sterker nog, naast de papa is zij degene die onze hand vasthoudt of ons bemoedigende woorden influistert.

Ze neemt risico’s voor ons 

Als de mama het wil, staat ze klaar voor een thuisbevalling. Ze neemt zelf loodzware beslissingen in het belang van het kind en de moeder, altijd met de beste intenties.

Ze is er voor én na de bevalling 

Voor, tijdens en na de bevalling kunnen we op haar rekenen. Wanneer we thuiskomen met onze baby en het even niet meer weten, kunnen we haar altijd bellen, ook buiten haar uren.

Ze is er voor altijd 

De aanmoedigende woorden, die glimlach of die hand of op onze schouder wanneer we het nodig hadden… Ook al lijken die dingen vanzelfsprekend, wij zullen die momenten voor de rest van ons leven koesteren.

Lees ook:
Ode aan de vroedvrouw
Dag van de vroedvrouw: Cato loopt stage als vroedvrouw in Rwanda

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 dingen waar mama’s vroedvrouwen dankbaar om zijn
Sluiten