7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling

dossier Een bevalling brengt je het mooiste geschenk van de wereld, een kindje. Trotse mama’s posten maar al te graag instaperfect babypics, maar achter de schermen – en onder de gordel – gebeuren zaken die heel wat minder glamoureus zijn. Zet je schrap voor de bloedeerlijke, ongecensureerde waarheid.

Het gaat bloeden

Je hebt al 9 maanden geen maandstonden gehad? Wel, nu lijkt het alsof je alles hebt opgespaard en het er in één stortvloed uitkomt. De bloeding duurt gemiddeld ongeveer 20 dagen, met een mogelijke piek rond de 12e dag. En jij die dacht dat enkel de baby een pamper zou dragen…

De naweeën

Je hebt een pompoen door een trechter geperst? Proficiat! Maar als je dacht dat het daarmee gefikst was, heb je ’t helaas mis. Er komen nog een hele reeks naweeën die soms wel echt pijnlijk kunnen zijn. Ook bij een keizersnede. En vooral als je borstvoeding geeft. Het voordeel is wel dat hoe meer naweeën je hebt, hoe meer je baarmoeder krimpt en hoe sneller je buik verkleint.

Bye bye babybuik?

Heb je het gevoel dat er drie vrachtwagens én een trein over je heen zijn gereden? Dat is normaal. Ter herinnering, je bent net 7 kilo verloren op 2 dagen! Op welk ander moment in je leven verlies je zoveel gewicht in zo'n korte tijd? Maar je buik... die is er nog steeds. Natuurlijk zijn er van die meisjes die drie dagen na de bevalling alweer in hun oude jeans passen - eyeroll - maar dat is echt een kleine minderheid. Alle andere mama’s hebben wel afscheid genomen van de babybuik, maar krijgen een leeggelopen, zachte waterballon in de plaats.

Hallo constipatie!

Of je nu een vaginale bevalling hebt gehad of een keizersnede, naar het grote toilet gaan is waarschijnlijk de grootste uitdaging na de bevalling. Het bewijs: artsen, fysiotherapeuten, vroedvrouwen, en dus eigenlijk íedereen die komt vragen of “je al stoelgang hebt gehad”. Naast constipatie is er sowieso ook sprake van aambeien, en zelfs gasvorming op de meest ongepaste momenten. Vooral bij een keizersnede. Die ballon die leegloopt? Dat mag je letterlijk nemen.

Schelpen

Op de tweede of derde dag na de bevalling zien je borsten eruit als die van Pamela Anderson - de rest van je lijf ziet er helaas nog postpartum uit. De ‘melkmachine’ draait dan op volle toeren, met keiharde knollen als gevolg. Ga gerust eens neerliggen en aanschouw gods creatie: ze blijven als twee ijsbollen rechtop staan. Je melkproductie zal zich stilaan aanpassen aan de vraag van je kindje, maar mocht de stuwing intussen echt pijn doen, kan je natuurlijk altijd hulp vragen aan een vroedvrouw. Van borstvoeding gesproken: je tepels zijn nog niet echt gewend aan al dat gesabber dus kunnen die best gevoelig worden. Weet dat er tepelhoedjes bestaan (een plastic laagje dat tijdens de borstvoeding je tepel beschermt), tepelkompressen die tussen twee voedingen je tepels helpen herstellen, én schelpen. Ja, schelpen. Die plastic dingen plaats je over je tepels zodat er geen lucht aankan, waardoor ze minder pijnlijk aanvoelen.

Spoelen

Knuffelen met je baby is super, maar het leukste moment van de kraamdag? Dat is wanneer een verpleegster of vroedvrouw langskomt voor een spoeling. Daarbij laten ze lauwwarm water langs je vagina vloeien, waardoor die op een heel zachte manier wordt gereinigd. “Bent u al gespoeld vandaag mevrouw?” Euh, nee?

De baby blues

Zo ergens tussen dag drie en dag vijf zijn ze daar. Onaangekondigd en met velen: de kraamtranen. De slapeloze nachten, een ferme daling van de hormonen, emotionele onrust… Hoe gelukkig je ook bent, het is allemaal een beetje veel. Een tip? Laat ze gewoon de vrije loop. Heb je echter het gevoel dat er meer aan de hand is? Praat er dan over. Een postnatale depressie is niet niets. Hebben we je met dit artikel een beetje afschrikt? Hoeft niet hoor, elke mama ter wereld heeft het doorgemaakt, dus jij kan het ook. Plus, een voorbereide vrouw is er twee waard. Lees ook: ‘Expliciete’ reclamespot met pas bevallen mama gaat viraal Aha! Zo ziet 10 centimeter ontsluiting er dus uit Kan je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt? 13 mama’s over hun oeps-moment tijdens de bevalling Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram