Peuter 20 Nov 2019 Paulien

6 manieren om je peuter meer te betrekken bij het koken

Peuters staan erom bekend dat ze enorm moeilijke eters zijn. Een manier om dat probleem op te lossen is om je peuter meer te betrekken bij het koken. En nee, dan bedoelen we niet dat je ze tekeer moet laten gaan met een aardappelschiller. Hier zijn een paar makkelijke tips om je peuter meer te betrekken bij het koken.

Jouw peuter is waarschijnlijk altijd graag in de buurt, wat je ook aan het doen bent. En de keuken is een van zijn favoriete plaatsen, met al dat blinkende bestek en die lekkere geurtjes. Daarom kan het een leuk idee zijn je peuter te betrekken bij het koken en zo kan je dat doen.

1. Samen naar de supermarkt

Dat klinkt waarschijnlijk als een gigantische opgave. Ga dus ook niet samen naar de supermarkt als je snel moet zijn. Maar heb je eens wat meer tijd? Rij dan eens rustig door alle gangen. Laat je peuter ruiken aan de verse groenten en laat hem of haar voelen aan interessante texturen zoals bijvoorbeeld de schil van een sinaasappel.

2. Laat je peuter mee beslissen

Het is geen goed idee om je peuter het menu voor de week te laten samenstellen maar je kan je kleintje altijd vragen waar hij of zij zin in heeft. Of maak het jezelf wat makkelijker en geef je peuter haalbare opties om uit te kiezen. “Wil je vanavond boontjes of liever bloemkool?” Zo kan ie later niet klagen wat er op zijn of haar bordje ligt, want dat heeft ie zelf zo gekozen.

3. Zintuigen gebruiken

Laat je kleintje zoveel mogelijk proeven, ruiken en voelen en vertel er ook steeds bij wat iets is. Zo leert je kleintje verbanden leggen. Als je koekjes bakt, kan je je kleintje bijvoorbeeld laten blazen naar wat bloem. Als je dat dan mengt met een vloeibaar ingrediënt kan je tonen dat je dan de bloem niet meer weg kan blazen.

 

4. Aanmoediging

Moedig je kind aan om verschillende dingen te proberen, zoals bijvoorbeeld koekjesdeeg kneden. Lukt een bepaald taakje niet zo goed? Geef hem of haar dan een knuffel en zeg dat je het een volgende keer opnieuw zal proberen. Zo stimuleer je niet alleen hun zelfvertrouwen maar moedig je hen ook aan om nieuwe dingen te proberen.

5. Kleine taakjes

Je kan jouw kleine spruit natuurlijk nog niet volledig loslaten in de keuken. Geef hem of haar dus een klein en veilig taakje waar ze niets verkeerds mee kunnen doen. Zo kunnen peuters perfect roeren in een kom met een koude inhoud. Hou wel altijd de kom stevig vast.

Je kan ze ook een teiltje met water geven en dan mogen zij de geschilde groenten wassen. Wortelen en aardappelen zijn daar perfect voor. Weet je niet wat je daarna met die wortelen moet? Op de website van Lidl vind je een heleboel leuke recepten met wortelen.

Peuters vinden het ook heerlijk om te stapelen en te spelen. Als jij in de keuken aan het werk bent, kan je hen ook wat opbergdoosjes geven en dan moet jouw kleintje het juiste dekseltje op het juiste doosje doen, juist zoals een puzzel.

6. Grenzen

Samen koken is natuurlijk heel gezellig, maar het moet wel veilig zijn. Stel daarom heel duidelijke grenzen. Bijvoorbeeld wat je peuter mag doen en waar hij of zij mag aankomen. Je kan ook allerlei gadgets kopen om je peuter veilig te houden in de keuken, zoals een kookplaatbeschermer of kindersloten.

 

In samenwerking met Lidl

 

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
6 manieren om je peuter meer te betrekken bij het koken
Sluiten