Peuter 1 Jan 2020 Paulien

6 dingen die je kan doen als je kindje verlatingsangst heeft

Zijn er telkens tranen wanneer je je peuter bij oma afzet? Of zelfs al wanneer je de kamer verlaat? Dan heeft je peuter misschien last van verlatingsangst. Gelukkig kan je daar iets aan doen. Wij geven alvast 6 tips.

Het is belangrijk dat je begrip toont voor de paniek en de emotie die je kind ervaart. Maar ook dat je de situatie minder erg maakt en niet toegeeft aan de verlatingsangst van je peuter.

1. Rituelen

Afscheid nemen is een proces dat je thuis stapje voor stapje kan oefenen. Bijvoorbeeld wanneer je kleintje alleen speelt, naar bed gaat, … Een goed ritueel kan helpen om van het afscheid nemen een normale zaak te maken.

2. Zing

Als jij even de kamer verlaat als je kindje aan het spelen is, kan het helpen om vanuit de andere kamer nog wat geluid te maken, door bijvoorbeeld te zingen of wat te rommelen. Zo merkt je kind dat, hoewel je niet in de kamer bent, je niet ver weg bent.

3. Kinderopvang

Wanneer je kind naar de kinderopvang begint te gaan, kan er verlatingsangst ontstaan. Bereid deze overgang dus goed voor. Breng bijvoorbeeld op voorhand al een bezoekje aan de opvang, zodat je kleintje al kan wennen aan het idee.

4. Mama is eventjes weg

Probeer altijd op een duidelijke manier afscheid te nemen als je weggaat. Hoe klein je kindje ook is: het kan enorm helpen om duidelijk te vertellen waar je heen gaat en wanneer je terugkomt.

5. Geen tranen

Het is natuurlijk verschrikkelijk om je kleintje in tranen te zien als jij vertrekt, maar het is heel belangrijk om niet te treuzelen wanneer je vertrekt, of nog eens terug te keren voor een zoentje en een knuffel. Hoe langgerekter het afscheid, hoe moeilijker voor je kindje. Probeer ook om zelf niet emotioneel te worden, zo wordt de angst van je kindje alleen maar versterkt. ‘Als mama zelfzeker is, zal het wel oké zijn…’

6. Afleiding

Als je je kleintje achterlaat bij vrienden, familie of bij de opvang, druk hen dan op het hart om je kindje zoveel mogelijk af te leiden bij het afscheid.

Lees ook: 10 dingen om te doen als je peuter bang is in het donker

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
6 dingen die je kan doen als je kindje verlatingsangst heeft
Sluiten