Peuter 28 Dec 2020 Paulien

6 dingen die je kan doen als je baby of peuter verlatingsangst heeft

Zijn er telkens tranen wanneer je je kindje bij oma afzet? Of zelfs al wanneer je de kamer verlaat? Dan heeft hij misschien last van verlatingsangst. Dat komt vooral voor als je kindje tussen 8 en 18 maanden oud is. Gelukkig kan je daar iets aan doen. Wij geven alvast 6 tips.

Het is belangrijk dat je begrip toont voor de paniek en de emotie die je kind ervaart. Maar ook dat je de situatie minder erg maakt en niet toegeeft aan de verlatingsangst.

1. Rituelen

Afscheid nemen is een proces dat je thuis stapje voor stapje kan oefenen. Bijvoorbeeld wanneer je kleintje alleen speelt, gaat slapen… Een goed ritueel kan helpen om van het afscheid nemen een normale zaak te maken.

2. Zing

Als jij even de kamer verlaat als je kindje aan het spelen is, kan het helpen om vanuit de andere kamer nog wat geluid te maken, door bijvoorbeeld te zingen of wat te rommelen. Zo merkt je kind dat, hoewel je niet in de kamer bent, je niet ver weg bent.

3. Kinderopvang

Wanneer je kind naar de kinderopvang begint te gaan, kan er verlatingsangst ontstaan. Bereid deze overgang dus goed voor. Breng bijvoorbeeld op voorhand al een bezoekje aan de opvang, zodat je kleintje al kan wennen aan het idee.

4. Mama is eventjes weg

Probeer altijd op een duidelijke manier afscheid te nemen als je weggaat. Hoe klein je kindje ook is: het kan enorm helpen om duidelijk te vertellen waar je heen gaat en wanneer je terugkomt. Om hieraan te wennen, kan je eventueel kiekeboe-spelletjes spelen met je baby.

5. Geen tranen

Het is natuurlijk verschrikkelijk om je kleintje te zien huilen als jij vertrekt, maar het is heel belangrijk om niet te treuzelen wanneer je vertrekt, of nog eens terug te keren voor een zoentje en een knuffel. Hoe langgerekter het afscheid, hoe moeilijker voor je kindje. Probeer ook om zelf niet emotioneel te worden, zo wordt de angst van je kindje alleen maar versterkt. ‘Als mama zelfzeker is, zal het wel oké zijn…’ Dat geldt trouwens ook voor de eerste schooldag.

6. Afleiding

Als je je kleintje achterlaat bij vrienden, familie of bij de opvang, druk hen dan op het hart om je kindje zoveel mogelijk af te leiden bij het afscheid.

Deze verlatingsangst of scheidingsangst wordt vaak verward met ‘vreemdenangst’, maar die begint al iets vroeger, rond de leeftijd van 6 à 8 maanden. Elk ‘vreemd’ gezicht vinden ze dan maar eng, waarop ze het liefst héél dicht bij mama of papa gaan kruipen.

Lees ook:
Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
De leukste educatieve apps voor peuters (vanaf 2 jaar)
Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
6 dingen die je kan doen als je baby of peuter verlatingsangst heeft
Sluiten