Baby 21 Aug 2019 lena

5 veelgestelde vragen over je pasgeboren baby

Na de geboorte van je eerste kind stel je je ontzettend veel vragen. Je maakt je over elk klein detail druk. Om je zorgen wat te verlichten is hier een lijstje van vijf veelgestelde vragen en hun antwoorden.

1. Mijn baby verliest al zijn haar

Dat je pasgeboren baby in de eerste weken veel, tot bijna al zijn of haar haar verliest, is normaal. Het groeit nadien weer terug, en misschien zelfs in een andere kleur.

2. Onregelmatige vorm hoofdje

Door de druk tijdens de bevalling kan het zijn dat het hoofdje van je baby wat onregelmatig gevormd is. De schedel van het hoofdje is nog niet volledig gesloten. Dit is niets om je zorgen over te maken, na enkele dagen neemt de schedel een regelmatige vorm aan.

3. Vervelling handen en voeten

Bij de meeste baby’s, en voornamelijk bij laatgeborenen, is het normaal dat de handpalmen en de voetzolen vervellen. Dit komt doordat de huid zich aanpast aan een ander klimaat: van de vochtige baarmoeder naar de warme lucht.

4. Tepelkloven

Tepelkloven zijn de barstjes rond de tepel en kunnen bloeden tijdens het geven van borstvoeding. Tepelkloven zijn open wondjes en dus een bron van infectie. Verzorg ze daarom zo snel mogelijk.

Om dit in de toekomst te voorkomen, geef je beter meer, maar kortere voedingen. Begin de voeding eventueel ook met een tepelhoedje in rubber of silicone. Eenmaal de voeding op gang komt, kan je deze verwijderen. Wrijf je tepels na het voeden in met een druppel moedermelk en laat het opdrogen. Houd je borsten na de voeding zo lang mogelijk onbedekt.

5. Overgeven na flessenvoeding

Geeft je baby over na het geven van flessenvoeding? Dan is de kans groot dat je baby snel en gulzig gedronken heeft. Zijn maag zit waarschijnlijk te vol en hij heeft veel te veel lucht meegezogen. Zorg er daarom steeds voor dat de speen vol met melk zit, zo kan er geen lucht bij. Het overgeven kan ook liggen aan reflux of je baby verdraagt de melk simpelweg niet. Raadpleeg hiervoor je arts.

 

Lees ook: 8 tips om je huilende baby te kalmeren

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 veelgestelde vragen over je pasgeboren baby
Sluiten