5 budgettips voor wie een baby verwacht

dossier

We hebben allemaal het beste voor met onze kinderen. Liefde, knuffels en kusjes zijn gratis, maar dat kan niet gezegd worden van luiers, een volledige babyuitzet en de nodige medische verzorging. Gelukkig kan je een aantal dingen doen om toch wat geld uit te sparen. Wij zetten de vijf belangrijkste tips op een rijtje om de kosten die een baby met zich meebrengt binnen de perken te houden.

1. Wees niet bang van tweedehands.
Meestal besef je pas wat voor koopjes je kan doen op tweedehandssites als je van je eigen babyuitzet af probeert te geraken. Je zou niet de eerste mama of papa zijn die zich te laat de vraag stelt waarom ze zelf zoveel nieuw hebben gekocht. Een park, een wipper en een draagzak, bijvoorbeeld, kan je perfect tweedehands kopen en vaak nog in perfecte staat.

2. Kies voor een ziekenfonds met een mooi bedrag aan babyvoordelen.
Bij OZ bijvoorbeeld krijg je tot € 600 babyvoordelen in de vorm van een geboorte- of adoptiepremie en een waardebon om babyspullen mee te kopen in hun miniboetiek. Daarnaast komen ze ook tussen in allerlei andere kosten voor je baby, zoals vaccinaties, een oppas en de huur van een afkolftoestel. Zelfs een NIP-test als je zwanger bent, wordt tot € 300 terugbetaald.

3/ Laat je hoofd niet op hol brengen door alles wat je zou kunnen kopen voor je baby.
Je hebt lang niet alles nodig wat je in de babyspeciaalzaken ziet. Overloop je geboortelijst met vriendinnen die al een baby hebben zodat je uit hun ervaringen kan leren. Wij kunnen je alvast adviseren om op voorhand niet teveel kleertjes in maat 50 te kopen en vóór de geboorte ook slechts één papfles en speen te voorzien. Volgens onze lezeressen zijn een badstaander, een parkomranding en een flessenwarmer ook vaak overbodig.

4/ Je bent niet te gierig als je ervoor kiest om bepaalde spullen te lenen of te huren.
Neem nu een afkolftoestel: zo’n ding gebruik je misschien slechts een paar maanden en bij een ziekenfonds zoals OZ kan je dit huren via hun uitleendienst en krijg je een deel van de huur zelfs terugbetaald. Wees niet bang om bij je vriendinnen rondvraag te doen wie tijdelijk iets kan missen. Zij zijn waarschijnlijk blij jou er een plezier mee te doen!

5/ Luiers kosten je snel een fortuin.
Veel mama’s zullen bevestigen dat goedkopere luiers even goed kunnen zijn als die van een duurder merk. Alles hangt ervan af hoe jouw baby’s huid reageert, dus testen is de boodschap. Eens je een merk gekozen hebt, zijn voordeelverpakkingen met meerdere stuks vaak interessant in prijs. Maar koop ook niet té veel luiers in dezelfde maat. Anders blijf je na een flinke groeispurt van je baby met de rest zitten. Natuurlijk kan je ook kiezen voor wasbare luiers. Daar heb je wat meer werk aan, maar je spaart er wel een serieuze duit mee uit.

Waar je niet op kan of mag besparen is jullie welzijn. Kies daarom voor een ziekenfonds dat naast de standaard financiële tegemoetkomingen ook oog heeft voor ontwikkeling en ontspanning. Van babyspa tot logopedie en van schooluitstap tot jeugdkamp… OZ heeft het hele jaar lang prachtige voordelen voor jonge gezinnen. Je kan ze hier ontdekken.

In samenwerking met OZ

OZ is de overkoepelende naam van een aantal entiteiten die elk hun eigen activiteiten organiseren. Meer details, info en voorwaarden op www.oz.be/groep-oz.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram