Zwangerschap 14 Oct 2019 Paulien

5 leuke alternatieven voor de Amerikaanse babyshower

Een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika: het fenomeen ‘babyshower.’ Het idee is dat de moeder -en alléén de moeder- wordt verrast met een surpriseparty, georganiseerd door vriendinnen. 

Hierbij wordt ze overstelpt met cadeautjes voor de baby. Het idee is dat de moeder op deze manier nog even in het zonnetje gezet wordt, en dat ze zelf minder hoeft aan te schaffen voor de komst van de kleine baby.

Toch is niet iedereen fan van het idee van een babyshower. In dit artikel lees je wat leuke alternatieven voor een babyshower als je als moeder nét even wat anders wilt.

Babyshower: do or don’t?

Hoewel het concept in Amerika ontzettend populair is en de babyshower ook in Nederland steeds vaker voorkomt, zijn er ook mensen en moeders die er niets van willen weten. Aanstaande moeders vinden het soms lastig om de komst van hun baby al te vieren met cadeaus, terwijl het kindje er nog niet is. Andere moeders vinden het dan weer overbodig.

Een babyshower wordt meestal pas in de laatste maanden van de zwangerschap georganiseerd. Het grootste risico op een miskraam of stilgeboorte is dan geweken, maar de zwangerschap gaat bij een paar procent van de moeders in het laatste trimester toch nog mis.

Andere moeders vinden het simpelweg ongemakkelijk om zo in de belangstelling te staan. Of kopen liever zelf de spulletjes voor hun kind of hebben gewoonweg geen energie in de laatste weken van de zwangerschap voor een feestje.

Kan jij je vinden in bovenstaande argumenten om een babyshower over te slaan? Dan zijn dit goede alternatieven:

Alternatieven voor een babyshower

De babyborrel

Een perfect idee voor moeders die het lastig vinden om de geboorte van hun kindje al te vieren als ze zwanger zijn: een babyborrel.
Doe lekker waar je zelf zin in hebt tijdens de zwangerschap en neem je tijd om je voor te bereiden op de geboorte. Kies samen met je partner een datum voor een babyborrel zodra de baby een paar weken of maanden oud is. Zo kan je het leventje van je baby écht vieren en mooie bijkomstigheid: je hoeft niet elke dag na de geboorte thuis bezoek te ontvangen.

De spa-day

Met een spa-dag vier je met je vriendinnen alsnog het leven, maar dan dat van jou! Organiseer zelf – of laat je vriendinnen het doen – een dagje weg met een groepje vriendinnen. Laat je bijvoorbeeld lekker verwennen in een spa. Geniet van je dag weg én van het feit dat je nu nog aan dit soort activiteiten toekomt, nu de baby er nog niet is. Plan deze dag lekker ergens in je tweede trimester, zodat je zeker weet dat je de energie ervoor hebt.

De ouder-lunch

Vieren dat je zwanger bent alleen met je vriendinnen op een babyshower, doet misschien niet helemaal recht aan de rol die de vader speelt in jouw leven en dat van je baby. Jullie hebben de baby samen gemaakt en jullie gaan samen voor dat kleine wondertje zorgen.

Nodig allebei een paar goede vrienden uit, waar jullie tijdens de zwangerschap en zodra de baby er is, veel aan hebben. Geniet nog even van jullie leven zonder kind, zonder het laat te hoeven maken. Een lunch is dus ideaal.

De gender-reveal

Hou je toch stiekem wel van het surprise-element in jouw zwangerschap? Dan is een gender-reveal party misschien wel iets voor jou. Tussen de 15 en 20 weken kan het geslacht van je baby gezien worden, wat betekent dat je nog niet zo ver bent in je zwangerschap. En waarschijnlijk heb je dan nog wat meer energie.

Ook fijn: de gastenlijst van een gender reveal hoeft echt niet alleen vrouwen te bevatten, maar is ook een ontzettend leuke dag voor je partner, familieleden en vrienden. En word je ongemakkelijk van cadeautjes voor je baby tijdens je zwangerschap? Vraag dan gewoon of de gasten deze bewaren tot na de geboorte.

De postpartum-party

Als je als moeder geen zin hebt in een babyshower, moet je dit je vriendinnen gewoon laten weten. Een goed alternatief om je na de geboorte ook weer een beetje jong te voelen, is een postpartum-party! Laat je vriendinnen een avondje organiseren waarop jullie lekker gaan eten of de kroeg in gaan. Zo kunnen jullie samen vieren dat de baby is geboren, en heb jij weer een waardevol avondje met je vriendinnen, waarop je misschien ook weer iets kan drinken.

Wanneer je klaar bent voor een avondje weg van je baby, weet alleen jij. Geef dit dus goed aan. Sommige moeders willen het liefst na een paar weken al even het huis uit, andere moeders moeten hier de eerste maanden nog niet aan denken.

Als je er wat langer over nadenkt, zijn er genoeg alternatieven voor een babyshower te verzinnen. Word je liever niet verrast? Organiseer dan gewoon je eigen feestje. Het is jouw zwangerschap, jij bepaalt hoe en wat!

Lees ook: Babyshower: 10 leuke activiteiten voor een onvergetelijke dag

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 leuke alternatieven voor de Amerikaanse babyshower
Sluiten