4 weken zwanger

Het vruchtje is nu één week oud. Wellicht weet je nog niet dat je zwanger bent en verwacht je rond het einde van deze week je maandstonden. Indien je zwanger bent, zal de vrucht zich in de loop van deze week innestelen in het slijmvlies van de baarmoeder.

Vanaf nu zou je een zwangerschapstest kunnen doen, al wacht je daarmee beter nog een week. Misschien voel je wel de eerste signalen van de prille zwangerschap.

Mama tijdens week 4

Aan het begin van de baarmoeder vormt zich een slijmprop die ervoor zorgt dat je baarmoeder afgesloten wordt voor invloeden van buitenaf. De spieren van de baarmoedermond worden soepeler. Onder het slijmvlies beginnen bloedvaten naar boven te komen, zodat voedingsstoffen makkelijker bij het vruchtje kunnen komen.

Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden, beginnen een hele reeks hormonale veranderingen. Deze zorgen ervoor dat het vruchtje alles krijgt wat het nodig heeft om te groeien. Deze hormonen voorkomen ook dat je menstrueert tijdens de zwangerschap en ze helpen de placenta te vormen.

De eerste tekenen van je zwangerschap

Er zijn een aantal signalen waarmee het lichaam reageert op de prille zwangerschap. Het eerste is natuurlijk het uitblijven van de maandstonden op het einde van week vier (bij een regelmatige cyclus). Ook kunnen de eerste zwangerschapsverschijnselen optreden, al kunnen dit ook voortekenen zijn van een komende menstruatie. De tekenen van zwangerschap zijn voor iedereen anders. Sommige vrouwen voelen er helemaal niets van.

  • Je temperatuur kan iets hoger (ca een halve graad) liggen.
  • Je kan in het begin van deze week een beetje bloed verliezen. Dat kan een innestelingsbloeding zijn. Bij de innesteling kan namelijk soms een bloedvaatje beschadigd raken. Dat komt bij ongeveer één op drie vrouwen voor.
  • Sommige vrouwen kunnen zich wat misselijk voelen en kunnen braakneigingen hebben.
  • Je kan de veranderingen soms voelen in je borsten: ze zijn gevoeliger, voelen wat opgezwollen en kunnen jeuken, de tepels worden groter en/of wat donkerder….
  • Je voelt je op het einde van de dag ongewoon moe.
  • Je kan last hebben van stemmingsveranderingen.
  • Je bent misschien wat gevoeliger voor geuren.
  • Je moet vaker plassen.
  • Je hebt wat buikkrampen, alsof je maandstonden op komst zijn.
buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Je baby tijdens week 4

De bevruchte eicel die zich intussen heeft vastgehecht aan de baarmoederwand is nog geen millimeter groot. Een deel ervan zal uitgroeien tot de placenta. Het andere deel ontwikkelt zich tot het embryo. Tegelijkertijd vormt er zich een vruchtzak met vruchtwater rond die cellen om het prille embryo te beschermen.

De vrucht ontwikkelt zich nu in razend tempo. Ze bestaat uit duizenden cellen die zich differentiëren. In de loop van deze week vindt er een belangrijke mijlpaal in de embryonale ontwikkeling plaats: de contouren van veel inwendige organen van je baby beginnen zich te vormen, alsook de bloedsomloop.

Lees ook:
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinloos?
Medicatie tijdens de zwangerschap: wat mag en wat mag niet?
Wat is een schijnzwangerschap?
Zwangerschapsacne: wat is het en wat kan je eraan doen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
4 weken zwanger
Sluiten