Zwangerschap 22 Dec 2019 Paulien

4 tips voor intieme hygiëne tijdens de zwangerschap

Je lichaam ondergaat veel veranderingen als je zwanger bent. Ook downunder zullen er wat veranderingen plaatsvinden. Daarom 4 onmisbare tips voor intieme hygiëne tijdens de zwangerschap.

De bloedtoevoer naar de vagina en het uitwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan neemt toe tijdens je zwangerschap. Daardoor krijgt ze een donkere kleur. De wand van je vagina wordt bovendien zachter en slapper en de afscheiding uit je vagina neemt toe. Witgele afscheiding die niet jeukt of niet slecht ruikt, is normaal. Dus daar hoef je je al geen zorgen over te maken.

Intieme hygiëne tijdens de zwangerschap

1. Ondergoed

Het is goed om je intieme delen vrij te laten ‘ademen’. Kies daarom voor katoenen slipjes in plaats van synthetische stoffen. Slaap ’s nachts eventueel ook zonder ondergoed.

2. Maandverband

Zoals hierboven al vermeld, zal je waarschijnlijk meer last hebben van witgele afscheiding. Weersta aan de neiging om daardoor vaak inlegkruisjes of maandverband te gebruiken. Die kunnen jeuk en uitslag veroorzaken.

3. Dagelijkse routine

Zorg voor een simpele dagelijkse routine. Spoel elke dag als je opstaat of voor je gaat slapen je intieme delen met lauw water. Voel je je beter bij het gebruiken van een product? Kies dan voor een natuurlijke zeep met een neutrale zuurtegraad.

4. Arts

Wordt de vaginale afscheiding overvloedig, irriterend of ruikt ze onaangenaam? Dan kan dat het gevolg zijn van een infectie. Raadpleeg dan zeker je arts of zwangerschapsbegeleider.

Lees ook: Wat gebeurt er met je vagina na de bevalling?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
4 tips voor intieme hygiëne tijdens de zwangerschap
Sluiten