38 weken zwanger

In dit artikel
38 weken zwanger

dossier

De meeste kindjes worden geboren tussen de 38ste en 42ste zwangerschapsweek. De baby is in week 38 in principe helemaal voldragen. Ondertussen is ook je lichaam volledig klaar voor de bevalling en het geven van borstvoeding.

Komt de bevalling niet op tijd spontaan op gang of zijn er andere medische redenen, dan wordt de bevalling opgewekt. Bij voorkeur gebeurt een inleiding niet voor 40 weken tenzij er een medische noodzaak is.

Lees ook: 2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

Mama tijdens week 38

  • De borstvoeding komt op gang. Het gelige vocht dat nu al uit je tepels kan lekken is colostrum, de voorloper van moedermelk. Je kan zoogkompressen gebruiken om vlekken te voorkomen.
  • Mogelijk heb je last van je rug. Door het gewicht van je buik ga je iets meer naar achteren leunen met je rug, waardoor er te veel gewicht op komt. Probeer rustig aan te doen, en vooral niet te tillen. Tillen kun je beter aan iemand anders overlaten. Moet je af en toe toch iets optillen (je oudste kind bijvoorbeeld) zak dan door je knieën, trek hem dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om omhoog te komen. Daarnaast worden je bekkengewrichten onder invloed van de zwangerschapshormonen soepel. Een goede houding is nu heel belangrijk.
  • In de laatste weken van de zwangerschap kunnen de bewegingen van je baby anders en minder krachtig worden en neemt de rusttijd tussen de actieve periodes toe. Dit komt doordat de baby minder ruimte heeft. Het blijft echter belangrijk dat je de baby regelmatig voelt. Je moet je kindje minstens tienmaal per dag voelen bewegen. Als je de indruk hebt dat de baby minder beweegt, kan je het best iets suikerrijk eten of drinken en even rusten in linkerzijligging. Leg je hand op je buik. Na twintig tot vijfentwintig minuten zouden de bewegingen moeten toenemen. Heb je dan nog altijd de indruk dat de baby te weinig beweegt, dan neem je best zo snel mogelijk contact op met de vroedvrouw of (huis)arts.
  • Bij een normale, ongecompliceerde vaginale bevalling beginnen de weeën spontaan en komt de baby zonder medisch ingrijpen ter wereld. De houding waarin je graag wilt bevallen, en of je al dan niet pijnstilling wilt enzovoort, bespreek je het best op voorhand met de vroedvrouw en/of gynaecoloog.

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

  • Tijdens de ontsluiting heb je weeën. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder die leiden tot verstrijken en ontsluiten van je baarmoedermond. Normaal gesproken begint de ontsluiting vrij traag en gaat het vanaf drie centimeter sneller. De ontsluiting neemt dan per uur ongeveer één centimeter toe. Het komt echter frequent voor, vooral bij een eerste bevalling, dat de ontsluiting veel langer duurt dan normaal. Als je ontsluiting minder snel gaat dan verwacht, krijg je mogelijk een weeën stimulerend middel. Als ook dat niet helpt, en de baby in de problemen komt, kan de gynaecoloog beslissen om een spoedkeizersnede uit te voeren.

Lees ook: Aha! Zo ziet 10 centimeter ontsluiting er dus uit

unsplash_geboorte_bevalling_navelstreng.jpg

Lees ook: 10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

Je baby tijdens week 38

De baby is nu ongeveer 47-48 cm en weegt meer dan 3000 gram.

  • Je baby is nu voldragen en groeit nauwelijks meer. Hij komt nog hooguit 20 à 30 gram per dag aan. Er komt voornamelijk een extra laagje vet bij. Het laagje vet onder zijn huid is zo dik, dat je baby zich zonder problemen op temperatuur kan houden. Daarmee bouwt hij alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte want veel baby’s vallen de eerste dagen na de geboorte wat af.
  • De hersenen en het zenuwstelsel van je baby worden na 38 weken zwangerschap nog wel verder op elkaar afgestemd, maar dat gaat ook na de geboorte door.
  • Ook de longen blijven zich na de geboorte nog ontwikkelen. Zo zullen de bronchiën nog verder vertakken.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram