34 weken zwanger

In de 34ste week is je baby perfect gevormd. Hij moet nu enkel nog wat groeien en wat gewicht bijwinnen. Ook de longen moeten nog even rijpen. Afhankelijk van onder andere zijn gewicht, kan nog altijd een couveuse nodig zijn wanneer hij nu zou geboren worden.

Mama tijdens week 34

 • Heb je een grote buik, dan betekent dat niet per se dat je een groot kind krijgt. En andersom geldt ook: een kleine buik wil niet zeggen dat je een klein kindje krijgt. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.
 • Je benen hebben het zwaar te verduren tijdens de laatste maanden van je zwangerschap. Een veelvoorkomende klacht is rusteloze benen en/of kuitkrampen. Vaak helpt het om je benen te strekken en je tenen naar je toe te trekken.
 • Spataderen komen ook meer voor. Dit komt door je hormoonhuishouding die er voor zorgt dat je bloedvaten minder sterk zijn. Veel rust en weinig belasting kunnen helpen het ergste te voorkomen. Draag geen hoge hakken, leg je benen hoog als je zit en draag eventueel steunkousen. Dit helpt ook: een wisselbad voor je gaat slapen of een massage van je partner.
 • Ongewild urineverlies komt tijdens de zwangerschap vaak voor. Door tillen, hoesten, niezen of een plotse lachbui kan er dan wat urine weglekken. Ga regelmatig plassen, ook al voel je nog geen aandrang, maar probeer op het toilet de plas nog even op te houden. Zo versterkt je de sluitspier. Tijdelijk onderbreken terwijl je plast is, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, geen goede oefening en werkt blaasontstekingen in de hand. Als je pijn of een branderig gevoel hebt bij het plassen, moet je je arts raadplegen. Dat kan wijzen op een blaasontsteking
 • Als je kindje nog niet is ingedaald, is dat helemaal niet erg. Als dit je eerste kindje is, heb je nog tot en met week 37 voordat je baby helemaal ingedaald hoort te zijn. Als dit niet je eerste kindje is hoeft je kindje helemaal nog niet in te dalen. Dat kan zelfs tijdens de bevalling nog gebeuren.
 • Tijdens de laatste weken van de zwangerschap is het heel normaal dat je af en toe last hebt van voorweeën of oefenweeën. Ze komen vaak ’s avonds en ’s nachts voor.
  Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
 • Je kan gewoon autorijden als je zwanger bent. Je baby zit veilig in het vruchtwater. Naarmate de zwangerschap vordert, kan het wel wat lastiger worden in de auto. Je buik wordt steeds dikker en je kan ook wat last krijgen van je onderrug. Ook tijdens de zwangerschap moet je een autogordel dragen. Een veiligheidsgordel is de beste bescherming bij ongelukken, zowel voor jezelf als voor je kind. Het onderste deel van de riem wordt het best onder de zwangere buik geschoven. Er bestaan speciale kussentjes die de autogordel mooi vasthouden onder de buik zodat de gordel niet in de buik kan snijden bij een bruuske schok. Het schuine gedeelte van de gordel draag je dan gewoon zoals altijd.
 • Als je ervoor gekozen hebt om 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan, dan is het na 34 weken zwangerschap eindelijk zover. In dat geval kan je mooi wat extra rust pakken.
bekkenbodem
 • In het laatste trimester van de zwangerschap slaap je beter niet meer op de rug maar op je linkerzij. Dit geldt ook voor middagdutjes. Vrouwen die op hun rug liggen, hebben dubbel zoveel kans op een doodgeboorte dan vrouwen die niet op de rug gingen slapen. Voor alle duidelijkheid: de kans op een doodgeboren kindje blijft heel klein.
 • Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om thuis te bevallen, in een vertrouwde omgeving en op hun eigen ritme. Een belangrijke voorwaarde is dat de huisarts en/of vroedvrouw je voor en tijdens de bevalling voldoende kan begeleiden. Afhankelijk van hoe je zwangerschap verloopt zal je al dan niet in aanmerking komen voor een thuisbevalling. Een thuisbevalling is perfect mogelijk en veilig wanneer de moeder gezond is, de zwangerschap normaal verloopt en de bevalling begint tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek.
 • Niet-gehuwde vaders of meemoeders moeten hun kind erkennen om er een wettelijke band mee te hebben. Dat kan na de geboorte gebeuren op het ogenblik van de geboorteaangifte of op elk later tijdstip. Het kan, mits toestemming van de moeder, ook op elk tijdstip tijdens de zwangerschap. Enige voorwaarde is dat de zwangerschap moet bevestigd zijn door een zwangerschapsattest van een arts of een vroedvrouw. Deze erkenning krijgt slechts uitwerking als het kind nadien levend en levensvatbaar wordt geboren. Zo’n prenatale erkenning heeft een aantal voordelen, zowel voor de niet getrouwde vader/meemoeder als voor het kindje. Zonder erkenning heeft de vader/meemoeder immers geen enkele wettelijke band met het kind.

Je baby tijdens week 34

De foetus is nu ongeveer 42-44 cm lang en weegt ongeveer 2100-2200 gram

 • Deze week maakt je baby weer een flinke groeispurt. Hij zal nog ca. 230 gram per week aankomen. Qua lengte zal hij nog maar enkele centimeters groeien.
 • Je baby is bijna klaar voor de bevalling. De nieren werken, de longen zijn zo goed als rijp en de nagels op zijn vingers zijn bijna af. De weerstand is sterk toegenomen, waardoor de kans op virussen en infecties een stuk kleiner is geworden. De zachte donshaartjes waarmee je kind bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht. De oogjes functioneren nu. Hij kan het verschil tussen licht en donker goed onderscheiden.
 • Als je in verwachting bent van een jongen, dalen zijn testikels nu van de buik af naar het scrotum. Soms dalen één of beide testikels niet in positie voor de geboorte. In dit geval dalen de testikels waarschijnlijk voor zijn eerste verjaardag. Als het scrotum van je kind groot lijkt vlak na de geboorte, maak je dan geen zorgen. De zwelling is te wijten aan extra vocht en zal na een week verdwijnen.

Lees ook:
Wanneer en hoe lang heb je recht op moederschapsverlof?
10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten
Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen?
Zo maak je een geboorteplan
Checklist: wat mag er niet ontbreken in de ziekenhuistas van papa

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
34 weken zwanger
Sluiten