33 weken zwanger

In dit artikel
33 weken zwanger

dossier Als je baby nu geboren wordt, gebeurt dat het best in het ziekenhuis, maar zal de vroeggeboorte geen grote gevolgen meer hebben. 

Mama tijdens week 33

  • Sommige vrouwen hebben last van het schoppen van de baby. Die kan zo krachtig schoppen dat je er blauwe plekken of gekneusde ribben aan over houdt.
  • Je komt nu ongeveer een halve kilo per week aan. Met dat extra gewicht en het veranderde zwaartepunt, verlies je sneller je evenwicht.
  • Als je steeds meer en meer vergeet dan heb je misschien last van zwangerschapsvergeetachtigheid.
  • De laatste zwangerschapsweken kunnen letterlijk en figuurlijk zwaar wegen. Probeer alleszins voldoende te rusten. Al je gaat liggen, doe je dit het best op je linkerzij.
  • Denk samen met je partner al eens na hoe jullie het gezinsleven organiseren na de geboorte. De eerste weken kunnen heel vermoeiend zijn en je baby vraagt alle aandacht. Laat je familie en vrienden weten wanneer jullie graag wel en geen bezoek ontvangen. Beperk het aantal bezoeken tijdens je verblijf op de materniteit. Vraag kraamzorg aan of denk aan een poetsvrouw, want hulp van buitenaf kan de druk verlichten.
  • Heb je andere kinderen? Vergeet dan niet om hen te betrekken bij het onthaal van hun broertje of zusje. Ook voor hen is het een aanpassing. Misschien vragen ze meer aandacht of verandert hun gedrag. Praat met hen en help hen uit te drukken hoe ze zich voelen.
  • De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode. De mentale gezondheidsproblemen worden vaak niet onderkend door gebrek aan kennis en tijd, en door het taboe dat rust op het benoemen van mentale problemen, uitgerekend in een periode die doorgaans vreugdevol wordt beleefd. Het is belangrijk mentale gezondheidsproblemen serieus te nemen, want ze zijn goed aan te pakken en te behandelen. Hoe sneller je hulp zoekt en aanvaardt, hoe sneller je zal herstellen. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je baby en je gezin.

Lees ook: Waarom word je vergeetachtig tijdens de zwangerschap?

Lees ook: Als de roze wolk zwart kleurt: mentale problemen tijdens en na de zwangerschap

  • In de laatste weken van de zwangerschap kunnen de bewegingen van je baby anders en minder krachtig worden en neemt de rusttijd tussen de actieve periodes toe. Dit komt doordat de baby minder ruimte heeft. Het blijft echter belangrijk dat je de baby regelmatig voelt. Je moet je kindje minstens tienmaal per dag voelen bewegen. Als je de indruk hebt dat de baby minder beweegt, kan je het best iets suikerrijk eten of drinken en even rusten op je linkerzij. Leg je hand op je buik. Na twintig tot vijfentwintig minuten zouden de bewegingen moeten toenemen. Heb je dan nog altijd de indruk dat de baby te weinig beweegt, dan neem je best zo snel mogelijk contact op met de vroedvrouw of (huis)arts.
  • Door je dikke buik heeft je maag wat minder ruimte. Hierdoor lijken de normale maaltijden niet meer te passen. Probeer wat vaker kleine hoeveelheden te eten. Dit voorkomt een opgeblazen gevoel en zorgt ervoor dat jij, en dus je baby, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
  • Als zwangere ben je vatbaarder voor een ernstig verloop van griep en de complicaties ervan. Ook de foetus loopt ernstig risico. Griep kan leiden tot vroeggeboorte, verminderd geboortegewicht en miskraam. Bij vaccinatie is de baby dubbel beschermd: door de antistoffen die hij meekrijgt via de placenta en doordat hij de griep niet kan oplopen via zijn moeder. De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom de vaccinatie aan voor alle zwangere vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. Het vaccin mag op elk moment in de zwangerschap worden toegediend. De ideale periode van inenting ligt tussen half oktober en half november. Het vaccin wordt gedeeltelijk terugbetaald.
  • Na de bevalling kan je een beroep doen op kraamzorg of een vroedvrouw aan huis, dit is zeer aangewezen na een kort verblijf in het ziekenhuis.

Lees ook: Alles wat je moet weten over kraamzorg

minimi_geboortekaartje_elle et moi.jpg

Lees ook: Checklist: praktische tips voor een perfect geboortekaartje

  • Willen jullie een geboortekaartje laten drukken, ga dan tijdig langs bij een drukker of check het aanbod online. Verder is het praktisch om alle adressen op voorhand klaar te hebben. Je kan ze al op de enveloppen schrijven of je kan ervoor kiezen om etiketten te maken. Wanneer jullie kaartje dan klaar is, hoef je enkel nog de enveloppen verzendklaar te maken.

Lees ook: 6 tips voor het versturen van geboortekaartjes

Je baby tijdens week 33

  • De foetus is nu ongeveer 41-43 cm lang en weegt rond de 2000 gram. Dit gewicht zal zich in de komende zeven weken nog bijna verdubbelen.
  • Nu de longen bijna volledig ontwikkeld zijn, is je baby bijna volgroeid.
  • Hij wordt nog altijd beschermd door wit huidsmeer dat vaak nog na de geboorte zichtbaar is, vooral in de huidplooien.
  • De zintuigen van je baby blijven zich nog steeds ontwikkelen en werken steeds beter. Op dit moment kan hij de vloeibare wereld om zich heen zien. Hij voelt een sensatie wanneer hij een teen pakt of op een vinger zuigt. Hij kan het vruchtwater proeven en je hartslag, je stem en het grommen van je maag horen.
  • Ook zijn hersenen en zijn hoofd groeien nog. De hoofdomtrek groeit nu met ongeveer één centimeter per week.
  • Doordat je baby nog steeds het vruchtwater drinkt, met daarin zijn eigen donshaartjes, wordt de spijsvertering verder ontwikkeld.
  • Je baby kan nog nauwelijks bewegen in de baarmoeder en ligt waarschijnlijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De kans dat hij draait, wordt steeds kleiner. De meeste baby’s liggen nu met hun hoofd naar beneden. De achterhoofdsligging is een perfecte houding voor de bevalling. Hij kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houding is iets minder gunstig, omdat het bekken te klein kan zijn om het hoofdje zo de ruimte te geven. Maar het zou kunnen dat je baby nog draait. Verder kan de baby in een volkomen of een onvolkomen stuitligging liggen. Bij een volkomen stuitligging ligt hij met zijn voeten naar beneden, bij een onvolkomen stuitligging komen de billen eerst. Ligt je kind tegen het einde van je zwangerschap nog steeds in een stuitligging, dan kan de verloskundige of gynaecoloog een echo maken om te zien of hij gedraaid kan worden. Ten slotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnede.
  • Je baby vindt het heerlijk om je te horen lezen en zingen. Volgens onderzoek horen pasgeborenen liever de stem van hun mama dan andere stemmen. Onderzoek toont ook aan dat baby’s de voorkeur hebben voor een liedje dat voor hen werd gespeeld toen ze in de baarmoeder zaten.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram