29 weken zwanger

In dit artikel
29 weken zwanger

dossier Je bent nu 29 weken zwanger. Rond deze tijd wordt normaal een derde zwangerschapsecho gemaakt, de ‘liggingsecho’.

Lees ook: Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 29

  • Beweegt je baby een hele dag niet of beweegt hij minder dan je gewend bent? Neem dan contact op met je arts of verloskundige, ook als je twijfelt. De verloskundige kan eventueel een controle-echo doen.
  • Kramp in de kuiten, vooral ’s nachts, is een veel gehoorde klacht. Mogelijk heeft het te maken met het extra gewicht, of het kan een gevolg zijn van de druk die je baarmoeder uitoefent op de zenuwen die naar je benen lopen. Soms heeft het te maken met een tekort aan calcium of kalium. Als je een kramp krijgt, strek dan voorzichtig je been, buig je voet en trek je tenen naar je toe. Het helpt ook als je overdag en voor het slapen gaan wat rekoefeningen doet.
  • Als je last hebt van vochtophoping (oedeem) in de enkels, voeten en/of vingers, probeer dan niet te lang achter elkaar te zitten, of juist te staan. Bij het slapen kan je best een kussentje onder je voeten leggen. Dit bevordert de doorbloeding en zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van spataderen. Ook knellende kleding moet je vermijden.
  • Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van spataderen. Ze ontstaan door het toegenomen bloedvolume en hormonale veranderingen. Hoewel spataderen onschuldig zijn, kunnen ze klachten geven. Gelukkig verdwijnen spataderen na de bevalling meestal vanzelf.
  • Je kan rond deze tijd last hebben van zwangerschapsjeuk. Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft hier last van. De meest voorkomende oorzaak van zwangerschapsjeuk is huidirritatie.

Je baby tijdens week 29

De foetus is nu ongeveer 36-38 cm lang en weegt ongeveer 1100-1250 gram. Jongens wegen doorgaans iets meer dan meisjes.

  • Deze week is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen hebben zich nu zo ver ontwikkeld dat zij de lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Voorlopig heeft je baby jouw lichaamswarmte nog wel nodig om op temperatuur te blijven. De cellen in de hersenen worden verder gespecialiseerd in de verschillende zintuigen (zicht, gehoor, reuk, smaak en tast). In de komende weken zullen ook de meer geavanceerde functies zoals taal en sociale omgang, die aan de buitenkant van de hersenen gesitueerd zijn, zich verder ontwikkelen.
  • Ondertussen ontwikkelt ook het zenuwstelsel zich verder. De zenuwen worden nu bedekt met myeline. Deze stof zorgt ervoor dat boodschappen via de zenuwen veel sneller worden doorgegeven.
  • Er wordt nu onderhuids bindweefsel gevormd, waardoor de huid minder rimpelig wordt. Er wordt ook wordt meer onderhuids vet gevormd. Dat vet heeft je baby nodig Momenteel bestaat slechts drie procent van het lichaamsgewicht uit vet.
  • Je baby krijgt steeds minder ruimte om te bewegen. Hij kan zich nog wel bewegen van een hoofdligging naar een stuitligging en andersom. De bewegingen van je baby zijn nu heel goed te volgen.
  • Vanaf nu tot aan de bevalling begint jouw baby een energiereserve van suiker (glucose) op te slaan in de spieren en in de lever, die hij in de eerste dagen na de geboorte kan aanspreken.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram