26 weken zwanger

Als je 26 weken zwanger bent, begint de laatste week van het tweede trimester. Het aftellen kan nu echt beginnen: je uitgerekende datum is over veertien weken.

Helaas betekent dit dat je mogelijk weer wat meer last kunt krijgen van vervelende zwangerschapskwalen. Mocht de baby door omstandigheden nu worden geboren, dan heeft hij een overlevingskans van 80 procent. De longen moeten echter nog verder rijpen, en ook de kans op infecties is erg groot.

Mama tijdens week 26

 • Je moet je baby nu iedere dag wel een paar keer voelen bewegen. De richtlijn is zo’n 10-15 bewegingen per dag. Als dat even wat minder is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Soms heb je het zo druk, dat je de bewegingen niet meteen opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige.
 • De placenta is nu ongeveer even lang als je baby en zal in de lengte niet meer toenemen. Hij wordt nog wel wat dikker.
 • Je baby groeit ook deze weken nog flink door. Hierdoor is je baarmoeder een heel stuk gegroeid en drukt deze tegen je ingewanden. Het kan zijn dat je vaker moet plassen en je kan ook last krijgen van je darmen. Dit kan zich zowel uiten in diarree als in verstopping. Zorg in ieder geval dat je genoeg drinkt en voldoende vezels eet. Je kan ook (meer) last hebben van een opgeblazen gevoel. Dat kan veroorzaakt worden door het hormoon progesteron of door je baarmoeder die tegen je maag en darmen drukt.
 • Vergeet niet dat je baby van hetzelfde bord eet als jij. Let daarom op wat je eet en hoe vaak. Regelmatig een kleine maaltijd eten helpt je bloedsuiker op gelijk niveau houden.
 • Rond deze periode kan je last hebben van ‘harde buiken’. De spieren van de baarmoeder trekken dan samen, en je buik voelt hard en gespannen aan.
 • Het colostrum, de eerste moedermelk, zal zich waarschijnlijk gevormd hebben. Dit merken sommige vrouwen doordat er een gelige vloeistof uit de tepels komt.

Je baby tijdens week 26

Je baby is nu ongeveer 33-35 cm lang en weegt tussen 700 en 800 gram.

 • Je baby is nu zoveel gegroeid dat er steeds minder plaats is in de baarmoeder en bewegen moeilijker wordt.
 • Het hoofdje van je baby heeft een diameter van meer dan zeven cm. Het gezichtje van je baby wordt iedere week ‘menselijker’. De wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds duidelijker te herkennen. Onder het tandvlees ontwikkelen de tanden zich verder.
 • Intussen zijn ook de ogen geopend doordat de oogleden los van elkaar komen. Het visuele deel van de hersenen is actief en de meeste oogstructuren zijn voltooid. De baby merkt duidelijk het verschil tussen licht en donker. Of hij nog meer kan zien, is niet bekend.
 • In de longen ontwikkelen de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen zich verder. Ook start de aanmaak van surfactant. Dat is een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven als je baby straks zelfstandig moet ademhalen. Als de baby te vroeg geboren zou worden, dan heeft hij nog niet genoeg surfactant waardoor hij moeilijk kan ademhalen.
 • Intussen blijft de foetus zijn ademhaling oefenen. Rond deze tijd openen ook de neusgaten zich. De baby kan natuurlijk nog geen lucht inademen. Maar hij ‘ademt’ wel vruchtwater in en uit. Na het inslikken van vruchtwater kan hij de hik krijgen.
 • De hersenen groeien nu zeer snel en ze worden ook steeds complexer, waardoor je baby steeds ingewikkeldere bewegingen kan maken en dingen leert. De hersenen beginnen nu ook te reageren op signalen van buitenaf, zoals geluiden. De baby kan bijvoorbeeld opschrikken van felle geluiden of rustig worden van een zacht muziekje.
 • Een aantal belangrijke reflexen zoals zuigen en grijpen, worden verder ontwikkeld en verfijnd. De zuigreflex is bijvoorbeeld zo sterk dat als zijn hand voor zijn gezicht zweeft, hij op zijn duim of vingers zal zuigen. Grijpen is nog zo’n belangrijke reflex. Zijn favoriete trekspeelgoed is nu de navelstreng.
 • De baby begint nu ook met het aanmaken van melanine. Dat is een natuurlijke stof die de huid, de haren en de ogen hun kleur (pigmentatie) geeft. Melanine helpt ook om de huid en de ogen te beschermen tegen ultraviolet licht. De meeste baby’s worden geboren met grijsblauwe ogen. Pas na zes tot negen maanden zal je baby voldoende melanine aanmaken waardoor de ogen de uiteindelijke kleur krijgen.
 • De stembanden zijn nu genoeg ontwikkeld om een klein beetje geluid te kunnen maken. De komende weken zal dit verder ontwikkelen.

Lees ook:
Is luide muziek schadelijk voor je ongeboren baby?
Zwangerschap verhoogt kans op snurken en slaapapneu
Alles over het carpale tunnelsyndroom tijdens je zwangerschap
Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje?
De populairste babynamen ter wereld

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
26 weken zwanger
Sluiten