23 weken zwanger

In dit artikel
23 weken zwanger

dossier Het is niet omdat je al 23 weken zwanger bent, dat je geen last meer hebt van zwangerschapskwaaltjes. Zo kan je nu geplaagd worden door zwangerschapsstriemen, een zwangerschapsmasker, opgezwollen voeten, nare dromen of zwangerschapsdementie. Je baby heeft daar allemaal geen last van. Die groeit heerlijk door in je buik.

Mama tijdens week 23

  • Omdat je buik nu zo hard groeit, heb je een grote kans op zwangerschapsstriemen of striae. Dit zijn strepen die ontstaan doordat de bovenste laag van de huid scheurt door de snelle groei. In het begin zullen deze strepen donkerpaars van kleur zijn, na verloop van tijd zal deze kleur veranderen in lichtroze of wit. Helaas zijn de striemen niet altijd te voorkomen. Behalve een goede verzorging van de huid, spelen erfelijke factoren ook een rol.
  • Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van donkere vlekken in hun gezicht. Dit staat bekend als zwangerschapsmasker of melasma. De pigmentvlekken zitten vooral rond je neus, wangen, ogen en voorhoofd. Je kan de vlekken proberen te beperken door zoveel mogelijk uit de zon te blijven en je goed in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème. Meestal verdwijnen de vlekken een paar maanden na de bevalling vanzelf.

Lees ook: Wat is zwangerschapsmasker en kan je het voorkomen?

  • Al tijdens de zwangerschap kunnen je borsten wat voormelk produceren. Het is een normaal, maar vaak lastig verschijnsel. Gebruik eventueel zoogkompressen om de melk op te vangen. Eenmaal je baby geboren is, komt de melkproductie pas echt op gang.
  • Sommige aanstaande moeders worden in deze fase van de zwangerschap geplaagd door nare dromen. Dit is een misschien vervelend maar natuurlijk verschijnsel. Het zou kunnen te maken hebben met de veranderde hormonen in je bloed. Een andere mogelijke verklaring is dat het helpt om de vele emoties, spanningen, zorgen en angsten, die samenhangen met je zwangerschap, te verwerken.
  • Het kan zijn dat je in de loop van je zwangerschap wat vergeetachtig wordt. Soms wordt dit zwangerschapsdementie genoemd, maar dat is op zijn minst fel overdreven. Er is niets mis met je hersenen. Maar je geheugen kan tijdelijk wat minder goed werken. Maak je hierover niet te veel zorgen. De zwangerschapsvergeetachtigheid verdwijnt vanzelf in de weken en maanden na de bevalling.
  • Je enkels en voeten kunnen flink opzwellen, zeker aan het eind van de dag of als het warm is. Door veel te blijven bewegen kan je de klachten beperken. Ook helpt het om regelmatig met je voeten omhoog te gaan zitten.

123_m_zwanger_buik_voeten.jpg

Je baby tijdens week 23

Je baby is nu ongeveer 29-30 cm lang en weegt ongeveer 500-550 gram. In tegenstelling tot de lengte evolueert de gewichtstoename aanvankelijk langzaam tot de 23ste zwangerschapsweek, en neemt vervolgens sterk toe, om een maximum te bereiken rond 32 à 36 weken.

  • Je baby ziet er momenteel nog erg rimpelig uit, omdat de huid harder is gegroeid dan de rest. De komende weken zal hij steeds meer onderhuids vet aanmaken waardoor de huid mooi opgevuld wordt.
  • Op dit moment is het hoofdje nog iets groter in verhouding tot de rest van het lichaam. Vanaf nu zal dit veranderen en zal de groei van de rest van het lichaam bijtrekken.
  • Je baby kan zijn handje of voetje vastpakken. Hij kan ook zijn eigen navelstreng pakken.
  • De baby begint met ademen. Omdat het kindje nog in het vruchtwater leeft, komt er vruchtwater in de longen in plaats van lucht. Af en toe verslikt de baby zich en krijgt hij de hik. Ook al kan hij nu zelfstandig ademen, de longen hebben nog heel wat weken nodig om te rijpen.
  • Nu je baby goed kan horen, hoort hij niet alleen jouw stem, maar ook jouw hartslag. Deze geluiden geven hem ook na de bevalling een veilig gevoel. Verwen hem dagelijks met lezen, praten of zingen. Luister je veel naar bepaalde muziek? Dan kan dit straks misschien helpen om je baby rustig te krijgen, omdat hij de muziek herkent. Kies dus zorgvuldig je muziek uit in deze periode… Vooral lage tonen kunnen door het vruchtwater te horen zijn. De hoge tonen niet.

Lees ook: Is luide muziek schadelijk voor je ongeboren baby?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram